Noord-Veluwe / Gelderse Vallei

Dichte bruggen en wegen lopen vast: overlast door stroomstoring

De brand in Flevoland.
De brand in Flevoland. © Flevowegen
HARDERWIJK - Een stroomstoring zorgde voor veel overlast op de Veluwe. Onder andere in Harderwijk, Ermelo en Elburg ondervonden mensen er hinder van. De oorzaak waren oververhitte kabels en daaropvolgend een brand bij een hoogspanningsstation in Lelystad, provincie Flevoland.
Volgens de Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland is de stroomstoring vooral in Flevoland, maar het heeft ook effect op onze provincie. Er werd daarom opgeschaald in de inzet van hulpdiensten.
Update: Inmiddels meldt de Veiligheidsregio in Noord- en Oost-Gelderland dat de stroomstoring in de omgeving Harderwijk, Putten en Ermelo is verholpen.

Bruggen

Door de problemen in Flevoland is ook een aantal bruggen die Gelderland met Flevoland verbindt niet meer te bedienen. Daardoor lopen ook de toegangswegen naar Gelderland bij Harderwijk en Elburg vast. De politie heeft opgeroepen om heel Flevoland te vermijden, omdat de hoogspanningskabel tussen Lelystad en Dronten gecontroleerd moet worden.
De stroomstoring veroorzaakt mede een grote vertraging op de A1. Ook zijn er diverse ongelukken gebeurd omdat her en der verkeerslichten zouden zijn uitgevallen.

Noodaggregaat

De gemeente Elburg laat weten dat ze telefonisch een tijd slecht bereikbaar is geweest. Ook daar is de stroom uitgevallen, onder andere in het gemeentehuis. Volgens een woordvoerder hebben ze een tijdje op een noodaggregaat gedraaid, maar is de stroomstoring daar inmiddels voorbij. Wel moeten systemen opnieuw worden opgestart.
Ook het ziekenhuis Sint Jansdal in Harderwijk heeft enige tijd last gehad van de storing. De noodaggregaten zijn aangeslagen. "Niemand heeft iets gemerkt, het duurde zo kort dat alles gewoon kon doorgaan", zegt een woordvoerder.