Rivierengebied

Onderzoek naar kankerverwekkende stoffen bij golfbaan

Archieffoto van de staalslakken op het terrein bij Spijk
Archieffoto van de staalslakken op het terrein bij Spijk © Omroep Gelderland
SPIJK - Er komt een onderzoek naar de mogelijke aanwezigheid van het kankerverwekkende Chroom-6 bij een golfbaan in Spijk. Dat laat de gemeente West Betuwe weten. In het verleden zijn op het terrein, waar een uitbreiding moest komen van de bestaande golfbaan, staalslakken aangebracht van Tata Steel in IJmuiden.
Staalslak is een afvalproduct van staalproductie. Het ontstaat bij het omzetten van ruwijzer naar staal. Onlangs kwam naar buiten dat er bij Tata Steel Chroom-6 in het grondwater is gevonden. Na advies van de GGD zijn er nu ook onderzoeken gestart in Spijk.
Normaal gesproken komt in staalslak het minder gevaarlijke Chroom-3 voor. Maar onlangs werd bekend dat onder bepaalde omstandigheden die stof omgezet wordt in Chroom-6.

Sanering terrein duurt jaren

De sanering van het met staalslakken vervuilde terrein is een project van jaren. Er is geregeld overleg tussen de betrokken overheden, de eigenaar en de aannemer. In april 2020 is er een saneringsplan gemaakt.

Waterbassins zijn lek

Nu is er een extra probleem. Meerdere waterbassins op het terrein, waar regenwater wordt opgevangen dat in aanraking is geweest met de schadelijke staalslakken, zijn lek. Nu staan de bassins leeg, maar als er weer regenwater in komt te staan kan het weglekken naar het grondwater. Het probleem van deze lekkende bassins moet van de gemeente voor de herfst zijn opgelost.