Arnhem en omstreken

Hoveniers over de strijd tegen de droogte: 'Bijna niet te doen'

Tuinen zijn niet zo groen als andere jaren.
Tuinen zijn niet zo groen als andere jaren. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Het is een warme en vooral droge zomer. Voor heel Nederland is het neerslagtekort inmiddels opgelopen tot 300 millimeter, zegt het KNMI, en dat wordt de komende dagen nog meer. De gemiddelde tuin staat er al lang niet meer fris en fruitig bij en dat levert de hoveniersbedrijven ook flinke uitdagingen op. "Je moet vertrouwen op de planten."
Tinka Chabot uit Arnhem won enkele jaren geleden de titel 'groenste hovenier van Gelderland', maar het is niet makkelijk om dit ook waar te maken in de hete zomer van 2022. "Zo erg als het nu is, heb ik nog niet eerder meegemaakt!"

Afwachten

Het is afwachten of de planten die er nu dor en verlept uitzien volgend jaar weer gaan bloeien. Chabot: "Dat weten we niet. Ik denk wel dat er een aantal planten het niet zal overleven, maar dat weten we pas volgend jaar zeker."
Hoe tuinier je met droogte?

Sproeien heeft geen zin

Hoewel de verleiding om toch te gaan sproeien nu misschien groot is, is dit volgens Chabot niet verstandig. "Dan zou je uren moeten gaan sproeien, dat heeft geen zin." Om te kijken hoe het gesteld is met de grond in de tuin, kun je volgens de hovenier het beste een geultje graven. Zodra je donkere grond ziet, zit het daar wel goed met het vocht. En dat is nu op de meeste plekken erg diep in de grond.
Sproeien heeft dus geen zin, maar wat kun je dan wel kan doen, naast hopen dat je planten weer opkrabbelen volgend voorjaar? "Je kan de bodem bedekken met planten en organische stoffen. Je moet vooral niet gaan bemesten als het zo droog is."