Achterhoek

Vluchtelingenwerk staat te springen om vrijwilligers

Bea Jansen is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Oude IJsselstreek
Bea Jansen is vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Oude IJsselstreek © Omroep Gelderland
ULFT - Bea Jansen uit Sinderen is al zes jaar vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk in Ulft: "Fantastisch werk. Je bouwt echt een band op met sommige statushouders die je begeleidt. Je kunt echt wat voor ze betekenen." Maar ze komen er handjes tekort. Met de huidige asielcrisis komen er steeds meer opvanglocaties bij, dus zoekt Vluchtelingenwerk overal in Gelderland collega's.
In Ulft gaat het om zo'n vier vrijwilligers. "We zoeken vooral mensen die van regelen houden", zegt teamleider Tanja Dijenborgh van Vluchtelingenwerk in Ulft. "Liefst mbo+ of hbo-geschoold. Maar vooral: mensen die het leuk en boeiend vinden om statushouders in onze gemeente te helpen hun leven op de rit te krijgen."

'Werken voor hun geld'

Toen Bea Jansen zes jaar geleden tegen haar pensioen was, ging ze kijken wat ze zou kunnen gaan doen. "Ik heb gestudeerd en ik wilde graag andere culturen leren kennen en tegelijk ook iets met m'n hoofd doen."
"Mijn achtergrond in maatschappelijk werk komt hier ook van pas. Het is bijzonder werk, want je hoort veel ellende, maar je leert uiteindelijk dat we allemaal hetzelfde zijn. Ook die Islamitische gezinnen waar mensen soms zo negatief over zijn. Het enige wat ze willen is uiteindelijk een fijn gezin en zelf werken voor hun geld."
Als je soms de berichtgeving ziet, lijkt het alsof het overal mis is
Ook bij Vluchtelingenwerk Nederland merken ze dat de negatieve berichtgeving niet helpt bij het werven van nieuwe vrijwilligers. "Terwijl dit zulk mooi werk is", zegt Evita Bloemheuvel van Vluchtelingenwerk Nederland.
"Maar als je soms de berichtgeving ziet, lijkt het alsof het overal mis is. Terwijl het om een heel kleine groep 'veiligelanders' gaat die overlast geven en op de meeste plekken gaat het juist goed. We merken dat er vaak in het begin bij een nieuwe opvang veel kritiek is. Zoals in de Harskamp indertijd, toen daar Afghanen opgevangen werden. Maar toen die weer moest sluiten, vonden mensen dat heel jammer. Omdat er allerlei mooie contacten ontstaan. Zoals de mooie vriendschappen die er uit voortvloeien. Maar daar hoor je dan niks over."

Intiem moment

Bea kan dat beamen. "Ik heb natuurlijk niet met iedereen een vriendschappelijke band, maar ik vond het heel bijzonder toen een hoogzwangere vrouw vroeg of ik tijdens haar bevalling ook naar het ziekenhuis mee wilde komen. Ik was natuurlijk niet echt bij de bevalling, maar meteen erna was ik erbij. Het kindje was nog niet eens gewassen en ik heb toen foto's genomen van het gezin. Dat is toch wel heel bijzonder dat ze je er op zo'n intiem moment bij willen hebben."
In Gelderland is Vluchtelingenwerk nog op zoek naar tientallen nieuwe vrijwilligers. "Maar de situatie verandert nu bijna wekelijks", zegt Bloemheuvel van Vluchtelingenwerk Nederland. De nood is het hoogst in de gemeenten Renkum, Beuningen, Zevenaar, Zutphen, Rheden en Wageningen. Bloemheuvel: "En voor ons project Time for You, dat specifiek op kinderen in de noodopvang gericht is, zoeken we vrijwilligers die met kinderen spelenderwijs in gesprek kunnen gaan. Daar gaat het vooral om de gemeenten Winterswijk, Zutphen en Arnhem."