Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Vraagtekens bij nieuw stikstofonderzoek: 'Ik denk dat het van de snelwegen komt'

Wim Brouwer, voorzitter van LTO Noord Gelderse Vallei
Wim Brouwer, voorzitter van LTO Noord Gelderse Vallei © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Wim Brouwer, voorzitter van LTO Gelderse Vallei, klinkt boos als hem wordt gevraagd naar het onderzoek dat de NOS vandaag naar buiten bracht over stikstof. Daaruit blijkt dat vooral in Gelderland een groter natuurgebied gevoeliger is voor stikstof dan eerder werd gedacht. “Dat verrast me. Ik vraag me af of het wel werkelijk waar is”, zegt Brouwer.
“Ik vraag me af wat er in Nederland aan de hand is. Er zijn al zulke enorme stappen gezet door de agrarische sector, je bent nog niet klaar, of het volgende rapport ligt alweer op tafel. Je bedrijf kun je er niet meer op sturen.” Uit het onderzoek blijkt volgens de NOS dat een deel van de Nederlandse beschermde natuur meer last heeft van stikstof dan tot nu toe werd gedacht. Vooral in Gelderland is een groter natuurgebied gevoeliger voor stikstof dan eerst werd aangegeven. Het gebied loopt van de Rijn tot bijna aan de noordgrens van Gelderland.

Voedselzekerheid

Brouwer heeft het onderzoek nog niet kunnen inzien. “Volgens mij is het heel helder. Kijk wat er gebeurt in de natuur. Er is weinig regen gevallen. De voedselzekerheid staat op het spel en dan met dit soort rapporten op tafel komen, daar worden we niet blij van. En ik vraag me af of het wel goed onderbouwd is.”
De veehouder heeft een bovengemiddelde kalverhouderij aan de rand van het dorp Barneveld. Hij heeft naast de gangbare stal ook een brongerichte stal. “Die heb ik in 2017 laten zetten. Daarbij worden vaste mest en urine gescheiden. De emissie van ammoniak ontstaat pas na een bepaalde tijd als die zijn gemengd.” De Barnevelder denkt dat daardoor de stikstofuitstoot van zijn bedrijf rond 50 procent minder is.
Een groot deel de Gelderse veehouders weghalen, daar wordt het natuurgebied niet beter van
Als door het nieuwe onderzoek strengere maatregelen volgen, dan is dat voor de boeren geen goed nieuws. “Als we er met boerenverstand naar kijken dan is het helder dat als we hier een groot deel de Gelderse veehouders weg zouden halen, dat het desbetreffende natuurgebied daar niet beter van gaat worden”, stelt Brouwer.

Andere oplossingen

Hij wijst op een bezoek dat minister Van der Wal van stikstof in april aan een kalverhouder in Staphorst. Deze veehouder heeft een reductiesysteem in de stal waarmee de ammoniakuitstoot met 97 tot 99 procent wordt teruggedrongen. “En dan durft het ministerie te zeggen dat ze niet te weten of dat wel genoeg is. Nou als dat niet genoeg is, dan moet je het daar niet over hebben. Dan moeten we naar andere oplossingen gaan zoeken.”
De kans is groot dat het van snelwegen komt
Veel mensen vragen zich ook af hoe het kan dat er stikstofproblemen zijn in een natuurgebied waar juist geen boeren zitten. “Wat er wel doorheen loopt zijn autosnelwegen. Ik acht de kans groter dat het daarvan komt, dan van de boeren, want iedereen heeft tegenwoordig twee auto’s. Zie wat de agrarische sector de afgelopen jaren qua dieraantal gekrompen is, dan is één en één twee lijkt mij”, aldus de Barnevelder.
Volgens hem missen we in Nederland het eerlijke verhaal. “We moeten samen het probleem oplossen, de agrarische sector is niet de enige die verantwoordelijk is voor het stikstofprobleem.”

Geen reactie

De provincie Gelderland zegt niet kunnen reageren. Staatsbosbeheer heeft aangegeven niet te willen reageren op het onderzoek dat in handen is van de NOS.