Arnhem en omstreken

Politie onderzoekt wapens in huis Marco, burgemeester noemt het 'bizar'

Marco toont zijn wapenarsenaal in zijn woning op de Arnhemse Geitenkamp.
Marco toont zijn wapenarsenaal in zijn woning op de Arnhemse Geitenkamp. © Arjan Hoefakker, RTV Connect
ARNHEM - Een bizar verhaal, noemt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch de uitzending van Gewoon Op De Geitenkamp van RTV Connect waar Marco zijn arsenaal aan verschillende vuur- en steekwapens toont. De politie heeft de kwestie in onderzoek, laat de burgervader weten. Ook de Arnhemse gemeenteraad reageert geschokt op de wapenuitrusting die deze oud-militair in zijn huis in deze woonwijk heeft liggen. Zelf zegt hij daar vergunningen voor te hebben.
"Ik gun iedereen zijn hobby en met een vergunning mag je wapens hebben. Maar zo’n hoeveelheid grote en gevaarlijke wapens in de wijk is gewoon niet goed", vindt Giovanni Visser (PvdA). "Hartstikke angstaanjagend en een ongeluk zit in een klein hoekje. Zulke wapens horen niet in de wijk thuis."

'Grootspraak'

Leo de Groot (Partij voor de Dieren) vindt wapenbezit 'altijd een beetje suf'. "Of het nou legaal is of niet. Ik kan ook niet oordelen of zijn wapenvergunning terecht is." Dat de politie bang voor hem is zoals Marco beweert, is volgens De Groot grootspraak.
Als Marco inderdaad een vergunning voor zijn wapens heeft, dan zou er door middel van controle uitgesloten moeten zijn dat hij een gevaar vormt voor de samenleving, weet Coen Verheij (PVV). "Maar zijn verleden met drugsverslaving, ervaringen in conflictgebieden en commentaar over de politie, lijken dat in twijfel te trekken. Marco kan niet beoordelen of politieagenten daadwerkelijk bang voor hem zijn. En als dat zo zou zijn, vind ik dat niet iets om trots op te zijn." Verheij pleit ervoor om Marco zijn wapenvergunning opnieuw te beoordelen. "Om zo de veiligheid voor de samenleving te bevestigen."
Bekijk hier hoe Marco zijn wapens toont.
Politie onderzoekt wapenarsenaal in huis Marco
Als het aan Niels Scholten (Volt) ligt, moeten situaties zoals bij Marco thuis stoppen. "Wij zijn tegen particulier wapenbezit. Regels hiervoor kunnen niet streng genoeg zijn." VVD'er Rebin Maref onderstreept het belang van een veilig gevoel dat mensen in hun eigen wijk hebben. "Wij begrijpen dat mensen hier in deze situatie bezorgd over zijn. Wij weten dat de politie er bovenop zit en dat moet ook."
Toch lijkt het erop dat Marco zijn vergunningen op orde heeft en de regels naleeft, meent Cyriel Prinsen (GroenLinks). "Zolang er geen sprake is van intimidatie met de wapens en alles is op orde, kan ik alleen zeggen dat het niet mijn hobby is. Maar heb ik er verder niet zoveel van te vinden", meent Prinsen die stelt dat het vooral een zaak voor de politie is.

'Enorm triest verhaal'

Lea Manders (Arnhem Centraal) ziet dat Marco zijn persoonlijke verhaal ook een 'enorm triest verhaal' is. Zo vertelt hij onder meer over hoe hij als militair bij een vuurgevecht betrokken raakte met een 9-jarig kind, dat het daarbij niet overleefde. Daar zegt Marco regelmatig van wakker te hebben gelegen. "Goed dat hij zijn leven weer op de rit heeft", vindt Manders.

Zie ook: