Stedendriehoek

Wég met die stenen: zo helpt Apeldoorn zijn inwoners (gratis) op weg naar groenere tuinen

Met de Tegeltaxi halen gemeenten tuintegels kosteloos op.
Met de Tegeltaxi halen gemeenten tuintegels kosteloos op. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Tegels eruit en groen erin. Meer en meer mensen ontdekken de voordelen van het 'ontstenen' van hun tuin. Om inwoners daarbij een handje te helpen, hebben steeds meer Gelderse gemeenten een ophaalservice. In Apeldoorn ook: daar rijdt sinds kort de zogeheten Tegeltaxi.
Met een Tegeltaxi willen gemeenten het inwoners zo makkelijk mogelijk maken. Het enige dat ze hoeven te doen, is de tuintegels aanmelden en ze langs de weg zetten. De Tegeltaxi haalt ze gratis op. Er is één voorwaarde: de tegels mogen niet worden vervangen door nieuwe.
Apeldoorn profileert zich als 'groene stad' en groene tuinen horen daarbij, vindt wethouder Danny Huizer. “Hoe meer mensen er meedoen, hoe liever. De afgelopen zomer hebben we hete dagen gehad. Dan kun je beter groen in je tuin hebben, dat zorgt voor verkoeling. En als er een stortbui komt, dan gaat dat de grond in. Niet in de riolering.”

Tweehonderd aanmeldingen

De Tegeltaxi, een knalgele vrachtwagen met een flinke laadbak en grijparm, rijdt tot begin oktober langs de Apeldoornse wijken en dorpen. Met bijna tweehonderd aanmeldingen is de wethouder dik tevreden.
“Voorheen moesten inwoners tegels zelf naar de stort brengen. Dat gebeurde nog te weinig. Dan moesten mensen een aanhanger regelen en dat is een belemmering. Dus dan laten ze ze maar liggen.” Volgend jaar wil Huizer de Tegeltaxi daarom weer laten rijden.
Het levert dit jaar zo'n 2600 vierkante meter aan steen op, waarmee de stad een nodige slag slaat in het klassement bij het NK Tegelwippen. Hierbij strijden gemeenten om het hoogste aantal gewipte tegels ten gunste van groen.
In mei en juni van dit jaar zond Omroep Gelderland het tv-programma De Groenste Straat van Gelderland uit. Daarin gingen inwoners van Westervoort, Didam, Deest, Ammerzoden, Ewijk, Dodewaard en Arnhem aan de slag om hun straat te vergroenen. Via de Omroep Gelderland-app kun je alle afleveringen terugkijken.
Om te winnen moet Apeldoorn nog even flink door wippen. Met 'slechts' 9378 gewipte tegels loopt de stad flink achter op bijvoorbeeld Arnhem (42.846 tegels) en Nijmegen (19.582 tegels). Maar wethouder Huizer zegt dat het uiteindelijk niet om het wedstrijdelement gaat. “Het gaat om het goede dat we willen bereiken.”

Foto's maken

De opgehaalde tegels worden gerecycled. Van restanten wordt beton gemaakt. Langs de deuren controleren of deelnemers echt groen in de tuin aanleggen gebeurt niet. “We vragen deelnemers een foto te maken van de beginsituatie en een foto van de nieuwe, 'vergroende' situatie.”
Zo ziet de Tegeltaxi er in de praktijk uit:
Praesh vindt de tegeltaxi ideaal