Rivierengebied

Bewonersavond moet mogelijke zorgen om crisisopvang wegnemen

Gemeentehuis in Maurik
Gemeentehuis in Maurik © Omroep Gelderland
MAURIK - De gemeente Buren gaat voor volgende week woensdagavond een inwonersavond organiseren naar aanleiding van het besluit om een deel van het gemeentehuis in te richten voor de crisisopvang van 63 vluchtelingen. Het gemeentehuis staat aan de rand van Maurik.
Buren wil helpen de problemen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel te verminderen. De gemeente bracht het besluit donderdagavond naar buiten. Buren denkt dat de opvang op 12 september klaar is voor gebruik.
Een deel van het gemeentehuis wordt nu niet gebruikt door de gemeente. Het deel waar de vluchtelingen moeten komen wordt nu gebruikt als archief en er zijn vergaderruimtes.

Gemeente stelt harde voorwaarden

De gemeente zegt zich te realiseren dat de opvang van vluchtelingen een extra belasting kan vormen voor de inwoners. ‘Dit is een nieuwe situatie waarvan we begrijpen dat inwoners hier zorgen over kunnen hebben’, laat de gemeente weten.
De gemeente zegt goede afspraken te maken met het COA over de opvang van de vluchtelingen. Een harde eis van burgemeester Meijers is dat de vluchtelingen die naar Maurik komen allemaal gescreend zijn. De gemeente wil geen vluchtelingen uit veilige derde landen opvangen.
Burgemeester Meijers vindt dat gemeenten nu een probleem van het Rijk oplossen. Het Rijk moet er dan ook voor zorgen dat aan het eind van het jaar de opvang niet meer nodig is, zegt ze tegen Omroep Gelderland.
Uiteindelijk moet dit deel van het gemeentehuis een andere bestemming krijgen. Daarover wordt nog gesproken.