Arnhem en omstreken

Al 65 jaar helpt Gerrit (92) bij de Airborne Wandeltocht: 'Ben veteraan'

Gerrit is al 65 jaar vrijwilliger.
Gerrit is al 65 jaar vrijwilliger. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Ze hadden niet gedacht dat er nog veteranen bij zouden zijn, maar dat is wel degelijk het geval bij de Airborne Wandeltocht zaterdag. "Er komen er zes of zeven", vertelt marsleider Peter van Drunen.
Het is zijn eerste keer als marsleider. "Eindelijk is het zover, want ik was al marsleider, maar twee jaar was er geen tocht. We dachten in 2019 al dat het de laatste keer zou zijn met veteranen. Maar ze zijn toch met de nachtboot gekomen."
Voorbereidingen Airborne wandeltocht in volle gang
Er wordt nog gewerkt aan de laatste voorbereidingen, zoals het bloemenmozaïek, dat gemaakt is van dahlia's. En dat is de specialiteit van de 92-jarige Gerrit Eijmers. "Ik doe dit al 65 jaar", vertelt hij trots. "We gebruiken de techniek van bloemencorso's. Daar hebben wij het eigenlijk van overgenomen."

Heel bijzonder

Eijmers heeft veel gevoel bij de Airborne herdenkingen. "Op 17 september om één uur kwamen de luchtlandingstroepen uit Engeland. Eerst werd er met jachtvliegtuigen gebombardeerd om de boel veilig te stellen. En daarna de zweefvliegtuigen, die landden in Oosterbeek, Wolfheze en Renkum. Ik heb dat ook echt gezien, heel bijzonder was dat. Dat blijft je altijd bij."
De komst van de veteranen vindt Eijmers ook heel bijzonder. "Er zijn er niet veel meer. Ik ben ook op leeftijd, ik ben zelf een veteraan", lacht hij.

Gedachtegoed

Bij de wandeltocht voeren de routes langs de bijzondere plekken uit de Tweede Wereldoorlog. "Het zit hem bij deze toch niet in de prestatie", benadrukt Van Drunen. "Het gaat om het gedachtegoed dat we nastreven. We zitten weer op het niveau van 2019 met waarschijnlijk zo'n 33 duizend wandelaars."