Noord-Veluwe

41.000 kippen gedood na nieuwe vogelgriepbesmetting

De NVWA moest 41.000 kippen ruimen.
De NVWA moest 41.000 kippen ruimen. © ANP
BARNEVELD - De pluimveebedrijven op de Veluwe blijven geteisterd worden door de vogelgriep. In Barneveld zijn door de NVWA 41.000 kippen geruimd nadat een nieuwe besmetting bekend werd.
De kippen op het bedrijf hadden last van een 'hoogpathogene variant', dat betekent dat de griep kan leiden tot ernstige ziekte en zelfs overlijden van de dieren.
In de omgeving van het bedrijf in Barneveld liggen 34 andere pluimveebedrijven die nu ook worden gescreend op vogelgriep. Ook worden die bedrijven de komende twee weken intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die kunnen duiden op vogelgriep.
Ook geldt er een vervoersverbod voor 220 pluimveebedrijven die in een 10-kilometerzone liggen van het getroffen bedrijf.

Veluwe vaker getroffen

De laatste maanden wordt er vaker vogelgriep geconstateerd op de Veluwe. Vooral Lunteren werd in een paar maanden tijd hard getroffen. Maar ook in Hierden (gemeente Harderwijk) werd er ingegrepen.
Twee weken geleden noemde landbouwminister Henk Staghouwer de situatie nog zorgelijk. “Zeker met een besmetting in een pluimveerijk gebied zoals de Gelderse Vallei heeft dit voor velen een enorme impact. We moeten er rekening mee houden dat vogelgriep ook de rest van het jaar aanwezig is in Nederland.