Gelderse Vallei

Celstraf voor makers Gelderse drugsketels

Foto ter illustratie van een ontmanteld drugslab.
Foto ter illustratie van een ontmanteld drugslab. © ANP
ARNHEM - Het maken en verkopen van drugsketels, witwaspraktijken en het exploiteren van een drugslab in Barneveld. Het gaat hier niet om handelingen uit de bekende serie Breaking Bad, maar om criminele activiteiten waarvoor een 55-jarige man uit Overberg en een 41-jarige man uit Veenendaal de gevangenis in moeten. De rechter legt celstraffen van zeven en vier jaar op aan de mannen.
De politie hield beide mannen op 29 juni 2021 aan en doorzocht hun woningen. Ook de bedrijfspanden van de mannen in Elst, Veenendaal en Kootwijkerbroek werden onder de loep genomen.
Uit onderzoek bleek dat de 55-jarige man betrokken was bij de productie van drugsketels voor meerdere drugslabs die door het hele land waren opgerold. Daarnaast werd hij verdacht van het witwassen van auto's, geldbedragen en een chalet. Ook werd hij verdacht en van deelneming aan een criminele drugsorganisatie.

Drugslab in Barneveld

De 41-jarige man beschikte over goederen en chemicaliën die gebruikt worden voor de productie van harddrugs. De man fungeerde als tussenpersoon bij de verkoop van drugsketels. Hij was betrokken bij een drugslab in Barneveld, deed aan witwassen en was in het bezit van een blok cocaïne.
In de onderzoeken naar het duo speelde hun Encrochat-communicatie een belangrijke rol. De mannen beschikten beiden over speciale versleutelde telefoons waarmee zij dachten veilig en anoniem berichten te versturen. Later zijn deze gesprekken door de politie gekraakt en teruggehaald.

Sleutelrol

De rechtbank oordeelt dat de beide mannen een sleutelrol hebben gespeeld in de productie van drugs. De ketelbouwer uit Overberg faciliteerde dit door voor een groot aantal drugslaboratoria ketels te leveren die geheel naar wens van de klant werden gemaakt. De tussenpersoon zorgde ervoor dat vraag en aanbod bij elkaar kwamen. Daarnaast produceerde hij zelf drugs.
De ketelbouwer krijgt zeven jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf opgelegd en de 41-jarige verdachte vier jaar.