Gelderland

De panterfoto was te mooi om waar te zijn, maar dat is niet de eerste keer

De gespotte panter in Emst.
De gespotte panter in Emst. © Gerwin Pul.
ARNHEM - Het hield de gemoederen in Emst aardig bezig: er zou een nevelpanter gespot zijn. Dit bleek na een beldrondje door de redactie van Omroep Gelderland toch een gevalletje 'nepnieuws' te zijn. Het is niet de eerste keer dat een foto te mooi is, om waar te zijn. Of andersom, een beeld kan zo fantastisch zijn, dat niemand gelooft dat het echt is. Een overzicht van de meeste opvalende verhalen in Gelderland.
Van kaaimannen tot UFO's, in Gelderland worden allerlei opvallende dingen gespot.

Kaaiman in de berm

In november 2021 fietste Rudi Hofman uit Voorst nietsvermoedend naar een afspraak in Klarenbeek toen hij een krokodil zag liggen. Het bleek om een opgezette kaaiman te gaan. De eigenaar was onbekend en het opgezette dier is vernietigd.
Rudi zag tijdens een fietstocht opeens een kaaiman.
Rudi zag tijdens een fietstocht opeens een kaaiman. © Omroep Gelderland/Rudi Hofman

Poema of wild zwijn

Was het een zwarte poema of een wild zwijn? Een Fries stel dat op vakantie was op de Veluwe in 2017, zag daar een mysterieus dier met een lange staart. De foto's waren onduidelijk, maar het stel wist het zelf zeker: dit was geen wild zwijn. Het was overigens niet de eerste keer dat mensen een poema op de Veluwe meenden te zien. In de zomer van 2005 zou er meerder keren een poema zijn gespot. Ook in dit geval werd niet duidelijk of het gaat om nepnieuws.

UFO's boven Arnhem

De een weet het zeker, aliens bestaan en ze reizen in UFO's, een ander gelooft totaal niet in buitenaardse wezens. Hoe dan ook: er worden met enige regelmaat meldingen gedaan van ‘unidentified flying objects’ bij het UFO Meldpunt Nederland. Vaak blijken de objecten op foto's en filmpjes bij nadere bestudering toch goed te verklaren. Zoals de ruimteschepen uit 2017 die heliumballonnen bleken te zijn. Of de rij satellieten van het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX dat verdacht veel op een 'UFO-treintje' leek.

Lucky shot van de maan

Johanneke uit Loenen maakte een bijzondere foto van zeldzame airbus die voor de maan vloog, maar bijna niemand geloofde dat de foto echt is. Ze vertelde zelf dat het een lucky shot was en dat ze niet eens zou weten hoe ze dit zou moeten fotoshoppen.

Nepslang in Didam

De dierenambulance Doetinchem/Winterswijk kon in 2020 in hetzelfde weekend op pad voor een echte en een nep slang. De foto van het levenloze exemplaar was alarmerend genoeg om toch poolshoogte te nemen. Bewoners konden opgelucht ademhalen, het was dit keer geen echte slang.
In Didam zorgde een nep slang in 2017 voor opschudding.
In Didam zorgde een nep slang in 2017 voor opschudding. © Dierenambulance Doetinchem/Winterswijk