Gelderse Vallei / Noord-Veluwe

Al negentien containerbranden in Nijkerk, wat is er aan de hand?

Ook dit weekend was het weer raak.
Ook dit weekend was het weer raak. © Persbureau Heitink
NIJKERK - Al negentien keer gingen dit jaar containers in Nijkerk in vlammen op, onder meer op het terrein van een school. Waarschijnlijk zijn de branden aangestoken, maar wie daarvoor verantwoordelijk is, daarover tasten de politie, brandweer en de gemeente tot dusver in het duister.
De branden vonden veelal plaats in de wijk Paasbos. Zo'n elf á twaalf keer was het raak in papiercontainers bij de Prins Willem Alexanderschool, aan de Buizerdlaan. Directeur Mandy Meenderink wil er niet te veel woorden aan vuil maken. "Het is écht heel vervelend. Hier zitten we natuurlijk niet op te wachten." De containers staan een stukje van het schoolgebouw af en de brandweer is er altijd vlug bij geweest om te blussen. "We hebben geen idee wie erachter zit", vertelt ze. "Vanzelfsprekend proberen we het op te lossen."
Ook de gemeente Nijkerk weet niet wie er achter de branden zit. Vooral in het weekend is het raak, zoals afgelopen zondag nog. "De gemeente vindt het heel vervelend dat er containerbranden zijn", meldt een woordvoerder. Naast branden in de papiercontainer van de school, wordt ook openbare papiercontainer bij het Zandoogje vaak getroffen. Daar besloot de gemeente de containers deze zomer een poos te sluiten, om erger te voorkomen.

Opzetstuk

De vele containerbranden doen een groot beroep op de brandweer. Bij zo'n twaalf man gaat de pieper bij een brand in Nijkerk af, zegt een woordvoerder van Veiligheidsregio Gelderland Midden. "Van hen wordt verwacht dan te reageren. De meldingen zijn veelal 's avonds of 's nachts en de meeste vrijwilligers moeten de volgende dag gewoon weer naar hun werk."
De brandweer beschikt inmiddels over een effectief blusmiddel. "Het is een speciaal opzetstuk, ontwikkeld om op een efficiënte manier een containerbrand te blussen. Het opzetstuk kan aan een container gehaakt worden om het bluswater zo efficiënt mogelijk in de brandende container te laten lopen." De meeste branden had de brandweer snel onder controle. In één geval stonden brandende containers tegen een gevel, maar kon de brand tijdig worden geblust.

'Sporen gaan in vlammen op'

De politie houdt de brandjes nauwlettend in de gaten. "We doen onderzoek, maar er zijn nog geen verdachten aangehouden", meldt woordvoerder Quinty Blok. "Als er mensen rond het tijdstip van de brand iemand hebben gezien of camerabeelden hebben, dan horen wij het heel graag. Brandonderzoeken zijn complex, omdat sporen vaak letterlijk in vlammen op gaan."
De brandweerpost heeft afspraken gemaakt met de politie. "We zijn extra alert en verdachte zaken delen we met de politie", zegt een woordvoerder. Maar: "De brandweer kan niet voorkomen dat mensen iets aansteken."