Noord-Veluwe

Verontwaardiging over onderscheiding voor man die hond mishandelde

De man heeft een hond mishandeld met ondermeer een stroomband en dat is verboden in Nederland
De man heeft een hond mishandeld met ondermeer een stroomband en dat is verboden in Nederland
'T HARDE - Een man die is veroordeeld voor dierenmishandeling krijgt een onderscheiding van de Koninklijke Nederlandse Politiehondenvereniging omdat hij vijftig jaar lid is. En dat is tegen het zere been van dierenliefhebbers. De man, een 72-jarige inwoner van 't Harde, werd vorig jaar veroordeeld omdat hij met zes anderen honden sloeg, schopte en de toen al verboden prikhalsbanden gebruikte.
Op onderstaande video is te zien hoe de hond tot de orde wordt geroepen met een stroomband en dat is in Nederland verboden.
De man geeft de hond ervan langs

Undercover in Nederland

De man is destijds naar aanleiding van een uitzending van 'Undercover in Nederland' van Alberto Stegeman opgepakt. Samen met zes anderen is hij door de politie van zijn bed gelicht. Hij is daarop door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van veertig uur. Ook hij is destijds door de Koninklijke Nederlandse Politiehondenvereniging voor een jaar geschorst. Maar de man is altijd lid gebleven. Dit jaar is hij dus vijftig jaar lid.
Het is mij niet bekend dat deze meneer een erepenning krijgt
Wil Blaas, voorzitter landelijke hoofdbestuur KNPV
Verschillende leden en ex-leden van de vereniging geven aan dat de man daarom dit weekend gehuldigd gaat worden door de Koninklijke Nederlandse Politiehondenvereniging. Dat zou gebeuren tijdens het NK in Eindhoven. Tegenover Omroep Gelderland ontkent de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Politiehondenvereniging dat.
"Deze meneer staat niet op de lijst", zegt Wil Blaas, voorzitter van het landelijke hoofdbestuur van de KNPV. Ook zegt de voorzitter niet van alle leden te weten wie er precies vijftig jaar bij de vereniging zit. "Het is mij niet bekend dat deze meneer een erepenning krijgt."

'Dierenmishandeling'

De jubilaris geeft zelf aan dat hij er zelf van uitgaat dat hij wel degelijk een penning krijgt. "Ik krijg hem wel, maar niet in het licht des aanschijns. Dat hoeft voor mij allemaal niet zo." Hij ontkent ook dat hij is veroordeeld voor 'dierenmishandeling'. Wel erkent hij dat hij veertig uur taakstraf heeft gekregen.
Uit de gerechtelijke uitspraak blijkt dat de rechter het gedrag van de man wel degelijk als dierenmishandeling heeft gekwalificeerd: 'De man heeft zich gedragen in strijd met het voorschrift vastgesteld bij artikel 2.1 van de Wet Dieren in de periode 27-11-2018 tot en met 12-02-2019' staat er. In dat bewuste artikel komt het woord 'dierenmishandeling' letterlijk voor: "In artikel 2.1 lid 1 van de Wet Dieren is het verbod neergelegd om zonder redelijk doel pijn of letsel te veroorzaken of om de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen. Dit verbod is een open norm die voorziet in een algemene strafbaarstelling van dierenmishandeling."

Pieter van Vollenhoven

Karen Soeters van House Of Animals, de organisatie die destijds aangifte deed tegen de zeven personen, is verbolgen over het feit dat de man ondanks een veroordeling voor dierenmishandeling lid kon blijven van de KNPV en nu ook nog eens een erepenning krijgt. Zij vindt dat er maatregelen genomen moeten worden: "Wat ons betreft zou de KNPV het predicaat 'Koninklijk' onmiddellijk moeten inleveren."
Eerder al nam Pieter van Vollenhoven, lid van het Koningshuis, afstand van zijn rol als beschermheer van de organisatie.