nieuws

Onrust bij hondenliefhebbers: Dierenmishandelaar krijgt onderscheiding van Politiehondenvereniging

De man heeft een hond mishandeld met ondermeer een stroomband en dat is verboden in Nederland
De man heeft een hond mishandeld met ondermeer een stroomband en dat is verboden in Nederland
ELBURG - Opnieuw is er onrust onder hondenliefhebbers. Reden is dat een man die is veroordeeld voor dierenmishandeling een onderscheiding krijgt van de Koninklijke Nederlandse Politiehondenvereniging omdat hij 50 jaar lid is. De man, een 72-jarige inwoner van 't Harde, is vorig jaar veroordeeld voor dierenmishandeling omdat hij ondermeer een hond met een stroomband heeft mishandeld.
Op onderstaande video is te zien hoe de hond tot de orde wordt geroepen met een stroomband en dat is in Nederland verboden. Let op, de volgende beelden kunnen door mensen als schokkend worden ervaren:

Undercover Nederland

De man is destijds naar aanleiding van een uitzending van 'Undercover Nederland' van Alberto Stegeman opgepakt. Samen met 6 anderen is hij door de politie van zijn bed gelicht. Hij is daarop door de rechter veroordeeld tot een taakstraf van 40 uur. Ook hij is destijds door de Koninklijke Nederlandse Politiehondenvereniging voor een jaar geschorst. Echter, de man is altijd lid gebleven en dit jaar is hij dus 50 jaar lid.
Verschillende leden en ex-leden van de Koninklijke Nederlandse Politiehondenvereniging geven aan dat de man daarom dit weekend gehuldigd gaat worden door de Koninklijke Nederlandse Politiehondenvereniging. Dat zou gebeuren tijdens het NK in Eindhoven. Als Omroep Gelderland daarop de voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Politiehondenvereniging belt om te vragen of dit klopt ontkent die in alle toonaarden. 'Deze meneer staat niet op de lijst', zegt Wil Blaas, voorzitter van het landelijke hoofdbestuur van de KNPV. Ook zegt de voorzitter niet van alle leden te weten wie er precies 50 jaar bij de vereniging zit. 'Het is mij niet bekend dat deze meneer een erepenning krijgt', aldus de voorzitter.

Smaad

Echter, als we de betreffende man zelf bellen wordt duidelijk dat hij er zelf in ieder geval van uit gaat dat hij wel degelijk een penning krijgt. "Ik krijg hem wel, maar niet in het licht des aanschijns', zegt de man er over. 'Dat hoeft voor mij allemaal niet zo'. Als we de man vervolgens confronteren met de onrust die is ontstaan vanwege zijn veroordeling wegens dierenmishandeling, wordt hij boos. Wel waarschuwt hij dat hij stappen zal ondernemen omdat het in zijn ogen om smaad gaat. 'Ik ben niet veroordeeld voor dierenmishandeling', zegt hij. Wel erkent hij dat hij 40 uur taakstraf heeft gekregen. Verder wil hij weten wie er over hem gepraat heeft. Als hij die namen niet te horen krijgt, beëindigt hij het gesprek.

Dierenmishandeling

Uit de gerechtelijke uitspraak blijkt dat de rechter het gedrag van de man wel degelijk als 'dierenmishandeling' heeft gekwalificeerd: 'De man heeft zich gedragen in strijd met het voorschrift vastgesteld bij artikel 2.1 van de Wet Dieren in de periode 27-11-2018 tot en met 12-02-2019' staat er. In dat bewuste artikel komt het woord 'dierenmishandeling' letterlijk voor: "In artikel 2.1 lid 1 van de Wet Dieren is het verbod neergelegd om zonder redelijk doel pijn of letsel te veroorzaken of om de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen. Dit verbod is een open norm die voorziet in een algemene strafbaarstelling van dierenmishandeling."
Omroep Gelderland heeft vervolgens nogmaals de voorzitter van de KNVP geprobeerd te bereiken, maar die was tot op heden verder niet meer bereikbaar voor commentaar.

Predikaat 'Koninklijk'

Karen Soeters van House Of Animals -de organisatie die destijds aangifte deed tegen de 7 personen- is ook verbolgen over het feit dat de man ondanks een veroordeling voor dierenmishandling lid kon blijven van de KNPV en nu ook nog eens een erepenning krijgt. Zij vindt dat er maatregelen genomen moeten worden: "Wat ons betreft zou de KNPV het predikaat 'Koninklijk' onmiddellijk moeten inleveren. ' Eerder al nam Pieter van Vollenhoven, lid van het Koningshuis, afstand van zijn rol als beschermheer van de organisatie.