Noord-Veluwe

Er loopt een panter op de Veluwe, of toch niet?

Dit is de opgezette nevelpanter, op beide foto's is het dier identiek.
Dit is de opgezette nevelpanter, op beide foto's is het dier identiek. © Omroep Gelderland via Gerwin Pul
EMST - Een panter die door je straat loopt. Dat is natuurlijk geen alledaags gezicht. In Emst zou er eentje gespot zijn door een buurtbewoner, die er foto's van maakte. Er loopt dus een groot roofdier in het dorp. Maar klopt dat wel?
Op de sites van de Stentor en Hart van Nederland is het opvallende bericht te lezen. Het katachtige dier houdt de gemoederen flink bezig, omdat hij in het dorp aan de rand van het maisveld zou lopen en daarna de bosjes in vluchtte.
Online regent het reacties van verontruste buurtbewoners: "Ik hou mijn honden voortaan maar even binnen", typt iemand. "Ik wandel maar even niet meer door de buurt", tikt een ander.
Ook bij Omroep Gelderland wilden we hier het fijne van weten. Maar na een belronde met politie, dierenambulance en Amivedi bleek niemand een zichtmelding te hebben gehad. Zou er dan toch een grap worden uitgehaald in Emst? Hierop is gebeld met De Museumwinkel in Nijmegen. Zij zijn gespecialiseerd in het opzetten van dieren.

Een bekend beest

Nicolette Naphausen van De Museumwinkel heeft de beelden beoordeeld. Al vrij snel kregen we een enthousiaste reactie terug: "Dit is niet alleen een opgezet dier, dit is een dier dat een paar jaar geleden door óns is opgezet!", zegt ze. "Hij overleed in een dierentuin en wij hebben hem opgezet en aan iemand in Frankrijk verkocht. Ook is hij ooit gebruikt in een fashionshoot. Kijk maar naar de foto's, dit is absoluut hetzelfde dier."
De opgezette nevelpanter.
De opgezette nevelpanter. © De Museumwinkel

Een grap?

Het moet dus wel een grap zijn. We vroegen naar aanleiding van de foto's van De Museumwinkel de maker van de foto's in Emst, Gerwin Pul, om een reactie. Maar Gerwin ontkent in alle toonaarden. "Ik heb het dier echt zien wegrennen nadat ik een foto maakte. Ik maak echt geen grapje!"
Maar de foto's bewijzen wat anders. En hoe het dier vanuit Frankrijk in Emst is beland, is misschien nog wel een groter raadsel.