Gelderse Vallei

Droogte: bij dit weerstation is het grondwater niet te meten

Het grondwaterpeil blijft maar zakken.
Het grondwaterpeil blijft maar zakken. © Pixabay
WAGENINGEN - De regen die zaterdag valt zal niet genoeg zijn om de droogte op te lossen, stelt meteoroloog Raymond Klaassen van Weerplaza vandaag. En dat kan betekenen dat het grondwaterpeil nog verder zakt. Bij weerstation de Veenkampen In Wageningen is het peil inmiddels zo laag, dat het onmeetbaar is geworden.
De rode lijn die het grondwaterpeil aangeeft naderde vorige week vrijdag een diepte van 1 meter. Dat is het laagste punt van het meetstation. Zaterdag was de lijn nog licht zichtbaar, om gedurende de loop van de dag onder dat punt te zakken. De afgelopen dagen is hij niet meer teruggekomen.
Op vrijdag was het grondwaterpeil nog zichtbaar.
Op vrijdag was het grondwaterpeil nog zichtbaar. © Wageningen Universiteit
Een bijzondere situatie, stelt wetenschapper Reinder Ronda, verbonden aan het weerstation van de universiteit. "Ik kan me niet herinneren dat dit probleem eerder aan de hand is geweest." Hij besprak donderdagochtend met zijn collega's wat er gedaan moet worden om het peil weer zichtbaar te krijgen. "Is het gat niet diep genoeg, gaat de sensor maar tot een meter, of moet er iets in de software worden aangepast?"
Op zaterdag verdween het grondwaterpeil uit zicht.
Op zaterdag verdween het grondwaterpeil uit zicht. © Wageningen Universiteit

Data

Want het peil terug op de radar krijgen is nodig voor de wetenschap. Nu mist het instituut enkele dagen aan data. "We hebben inmiddels ook een handmatige meting gedaan en het grondwaterpeil zit nu op 1.10 meter onder maaiveld", vertelt Ronda. Het kan ook nog voorkomen dat het grondwater op natuurlijke wijze weer zichtbaar wordt. En daar is, logischerwijs, regen voor nodig.

Verder dalen

Maar 'grondwaterpeil' en 'stijging' zijn twee begrippen die geschiedkundig niet hand in hand gaan. Volgens onderzoeker Dimmie Hendriks van Deltares, gespecialiseerd in grondwater, is het grondwaterpeil namelijk al enkele eeuwen aan het dalen. Dat komt onder meer door het veranderende landgebruik. Zo wordt er tegenwoordig veel regenwater snel afgevoerd. Ook wordt grondwater onttrokken voor drinkwater en industrieel gebruik en, in tijden van droogte, om het land te sproeien.
Dat is volgens Hendriks zorgelijk. "Het lijkt een trend te zijn dat het vaker langer droog is, waardoor de grondwaterpeilen verder dalen", aldus de onderzoeker. Daar moet op worden ingespeeld volgens haar. Daarbij denkt zij aan het beter vasthouden van water, maar ook om grondwatergebruik strenger te monitoren en waar nodig te beperken. Dat betekent dat het gedrag van mensen ook moet veranderen. "Anders wordt het niet alleen voor de natuur een probleem."