Gelderse Vallei

Onderzoek naar nazivlag bij Stroe nog in volle gang

Bij de nazivlag vond ook een bermbrand plaats.
Bij de nazivlag vond ook een bermbrand plaats. © Persbureau Heitink
STROE - Het onderzoek naar de aangetroffen nazivlag langs de A1 bij Stroe is nog in volle gang. Dat meldt de politie.
De nazivlag met hakenkruis werd op zondagochtend 7 augustus rond 03.00 uur langs de A1 bij Stroe in de richting van Amersfoort aangetroffen. De vlag hing aan een hek van een tunneltje dat onder de snelweg doorloopt. Naast het tunneltje met de vlag stond de berm in brand.

'Dit kan in Nederland niet'

Wie de vlag langs de A1 heeft opgehangen, is tot dusver onduidelijk. De politie heeft nog niemand aangehouden, zegt een woordvoerder.
Boeren uit de omgeving van Stroe spraken schande van de vlag. Online werden ze al snel aangewezen als mogelijke dader, maar dat ontkennen ze met klem. "Dit kan in Nederland niet", zei boerenvoorman Gert-Jan Brouwer destijds.
"Er is zoveel verdriet geweest hier in de oorlog en dan gaan ze hier zo'n vlag ophangen. Dit kan écht niet, nergens." Ook de Joodse belangenorganisatie CIDI reageerde woest.
Volgens hoogleraar strafrecht Henny Sackers kan de dader, mits diegene wordt gepakt, een forse straf tegemoet zien, die kan oplopen tot een geldboete van 9000 euro en een gevangenisstraf van een jaar. "Het is een uiting van het nationaalsocialisme en dat wordt volgens het Wetboek van Strafrecht gezien als discriminerend."

Natuurgebied

Donderdag werd ook bekend dat de politie is gestopt met een ander onderzoek in Stroe, namelijk de vernieling van een natuurgebied door boeren. De politie ziet 'onvoldoende opsporingsindicatie'. Dat wil zeggen dat de politie géén verdachte op het oog heeft en dat het ook onwaarschijnlijk is dat die wordt gevonden.
Zie ook: