Arnhem en omstreken

Marco's huis hangt vol met wapens: mag dat zomaar?

Marco heeft tientallen geweren, pistolen, kruisbogen en messen.
Marco heeft tientallen geweren, pistolen, kruisbogen en messen. © RTV Connect / Arjan Hoefakker
APELDOORN - De video van een Arnhemmer met een huis vol vuurwapens veroorzaakt een stroom aan reacties. Veel mensen vragen zich af of je wel zomaar al die pistolen en geweren in huis mag hebben. Een expert legt de regels uit. "Het mag alleen met toestemming van de politie."
RTV Connect maakte afgelopen zomer een serie over de volkswijk Geitenkamp in Arnhem. De verslaggever kwam ook bij Marco in huis, die genoeg wapentuig lijkt te bezitten om een klein land binnen te vallen. Mag dat in Nederland wel? Jaap Timmer uit Apeldoorn vertelt hoe dat zit. Hij is politiewetenschapper aan de Vrije Universiteit Amsterdam.

Wie mogen er wapens hebben?

"Alleen mensen met een verlof mogen een wapen hebben", vertelt Timmer. "En dat verlof is alleen te krijgen met toestemming van de korpschef van de politie. Die toestemming moet schriftelijk worden aangevraagd. Het wapen moet geregistreerd zijn en op naam worden gezet. Dat is zo vastgelegd in de wet wapens en munitie. Het wapen en de munitie moeten apart van elkaar achter slot en grendel zitten."
Timmer legt uit dat er drie soorten verlof zijn. Dat zijn:
  • een jachtvergunning voor jachtwapens
  • een lidmaatschap van een schietvereniging
  • een lidmaatschap van een vereniging voor het verzamelen van antieke wapens.
"Het kan niet zonder een lidmaatschap", vult Timmer aan. "Daarbij moet het bij verzamelaars gaan om wapens die ook erkend zijn als verzamelobject."
Op een schietvereniging kom je oud-agenten tegen, maar ook tandartsen
Het is niet zo dat politieagenten en militairen vanwege hun beroep ook meteen een wapen in huis mogen hebben. "Iedereen kan lid zijn van een vereniging en via verlof de juiste bevoegdheid hebben. Op een schietvereniging kom je oud-agenten tegen, maar ook tandartsen."
Agenten kunnen wel een dienstwapen in huis hebben. "Maar daar hebben ze dan toestemming voor van de politieleiding. Ook moeten ze het wapen veilig kunnen opbergen thuis."

Mag je alle wapens in Nederland hebben?

"Nee", vervolgt de expert. "Automatische wapens mag je niet hebben. Dit zijn geweren als de Kalashnikov. Ze lossen meerdere schoten als je één keer de trekker overhaalt. Sommige modellen schieten, als je niet oppast, zo een heel magazijn leeg."
"Dan heb je nog semiautomatisch wapens. Dit zijn pistolen en geweren die één schot lossen als je de trekker overhaalt, maar die wel automatisch doorladen. Denk aan politiewapens. Die pistolen hebben vijftien patronen. Die kun je allemaal afschieten door alleen vijftien keer de trekker over te halen. Dan is er nog het niet-automatische wapen. Deze wapens moet je handmatig doorladen. Denk aan de revolvers in de westerns van Clint Eastwood, hij trok voor ieder schot zelf de haan naar achter."
Nederlandse wapenbezitters hebben dus alleen niet- en semiautomatische wapens. Wat als je toch ergens een Kalashnikov ziet? "Dan is het een semiautomatische versie. Of hij is onklaar gemaakt. Zo'n wapen kan niet meer schieten en hoeft ook niet in een kluis. Die kunnen gebruikt worden als versiering voor in een vitrine."

Wat nu als een wapenbezitter de papieren niet voor elkaar heeft?

"Dan begaat hij een strafbaar feit", zegt Timmer duidelijk. "Op die grond kun je worden aangehouden. Het wapen wordt in beslag genomen en is niet terug te krijgen. Vervolgens beslist de rechter wat er gebeurt."