Arnhem en omstreken

Burlen maar! Zo doen de liefhebbers een hitsig hert na

Tweevoudig kampioen Sem Rijnhout (18) uit Apeldoorn.
Tweevoudig kampioen Sem Rijnhout (18) uit Apeldoorn. © Omroep Gelderland
HOENDERLOO - Liefhebbers zien er ieder jaar weer reikhalzend naar uit: het Nederlands kampioenschap burlen. Ook bij de tiende editie in Nationaal Park de Hoge Veluwe doen ervaren en minder ervaren imitators hun best om de imponerende bronstroep van het edelhert na te doen.
Het begon in 2013 ooit als ludiek evenement, maar is inmiddels uitgegroeid tot een nationaal begrip. De editie van dit jaar is wel de allerlaatste: de organisatie zegt te willen stoppen op het hoogtepunt.
Kijk naar een compilatie van burlende deelnemers:
Wie doet het best een hitsig hert na?
Om het geluid van een burlend hert na te doen, mogen deelnemers hulpmiddelen gebruiken. Tweevoudig winnaar Sem Rijnhout (18) heeft zich weer goed voorbereid: "Ik heb een nieuwe techniek ontwikkeld en deze voorgelegd aan een oud-boswachter. die heeft mij feedback gegeven. Hij vond het nog niet zo goed. Ik heb ook een soort koker van hem gekregen, die ga ik ook gebruiken", zegt hij vooraf.

Zo ontstond het idee

Sem was pas 9 jaar toen hij voor het eerst meedeed, inmiddels volgt hij de opleiding Bos- en Natuurbeheer. Zijn grote wens is om zelf boswachter te worden. Ooit was het boswachter Henk Ruseler die het NK burlen in het leven riep. "Het idee ontstond toen ik met een maatje in het veld was. Ineens viel het me toen in. Dat moeten we hier ook doen! In Duitsland zijn het echt serieuze wedstrijden, bij ons is het vooral ook ludiek en wat minder serieus".
"Burlen is een magnifiek geluid", vervolgt Ruseler. "Wie ooit een hert heeft horen burlen vergeet dat nooit meer. Het heeft iets weg van het brullen van een leeuw, maar ook van het loeien van een stier." Door te burlen laten de geslachtsrijpe mannetjes hun concurrenten weten dat ze bereid zijn te vechten voor de vrouwtjes, de hinden.