Gelderland

Automobilisten nog één keer massaal grens over om goedkoop te tanken

Woensdag kun je nog één keer goedkoop tanken over de grens.
Woensdag kun je nog één keer goedkoop tanken over de grens. © REGIO8
EMMERICH AM RHEIN - Het kan woensdag nog één laatste keer: goedkoop benzine tanken in Duitsland. De afgelopen drie maanden konden automobilisten over de grens tot wel 50 cent per liter goedkoper tanken dan in Nederland. Omdat de tankkorting donderdag eraf gaat, gaan Nederlandse automobilisten nog één keer massaal de grens over om de tank vol te gooien.
Bij benzinepompen in Emmerich en in Kranenburg staan Nederlandse automobilisten in lange rijden te wachten tot ze aan de beurt zijn. "Ik dacht nog snel even mijn auto vol tanken", zegt een jonge vrouw. "Ik heb hem gisteren opgehaald, dus vandaar dat ik hier vandaag sta."
Een oudere man staat bij een andere pomp ook zijn tank te vullen met benzine. "Wij gaan hier tanken omdat het hier goedkoper is", vertelt hij. "Heel 's-Heerenberg komt hier vandaag naar toe. Als het andersom is, en het is goedkoper in Nederland, dan tanken wij daar."

Drie maanden lang korting

De Duitse regering besloot op 1 juni voor drie maanden de belasting op brandstof te verlagen om burgers te compenseren voor de hoge energieprijzen. Daardoor was het verschil met de Nederlandse benzine en diesel prijzen nog nooit zo groot, en dat leidde vooral de eerste dagen tot lange files bij de Duitse pompen.
Brandstofprijzen bij een Duitse pomp op woensdag. Diesel kost inmiddels net zoveel als in Nederland.
Brandstofprijzen bij een Duitse pomp op woensdag. Diesel kost inmiddels net zoveel als in Nederland. © Omroep Gelderland
"Toen de korting inging toen stonden automobilisten echt op de weg", vertelt een pomphouder in Emmerich. "De politie plaatste zelfs borden dat er maar 50 kilometer gereden mocht worden, terwijl dat altijd 70 was. Nu is het niet zo druk, nu loopt het gewoon goed door."
Het is natuurlijk balen, want de benzine kost klauwen met geld
De gekte van de eerste dagen nadat de korting inging is er dan wel vanaf, maar woensdag gaan toch nog veel mensen even tanken. "Het is natuurlijk balen, want de benzine kost klauwen met geld", zegt de jonge automobiliste die nog snel even haar tank komt vullen. "Ik heb ook gewoon de andere rekeningen die ik moet betalen en ik moet ook gewoon nog op mijn werk komen, dus ja, je baalt natuurlijk wel heel erg dat ook dát weer duurder gaat worden."
Overigens is diesel per liter in Duitsland inmiddels gelijk aan die in Nederland. Verwacht wordt dat benzine nog goedkoper blijft, maar het wordt hoe dan ook rustiger aan de Duitse pomp.
Kijk hier naar een reportage van mediapartner REGIO8 in Emmerich:

Zie ook: