Rivierengebied / Stedendriehoek

Veel meer scheuren in huizen door droogte, aantal meldingen 'vertienvoudigd'

Door de droogte stromen de meldingen van scheuren binnen.
Door de droogte stromen de meldingen van scheuren binnen. © ANP
ZEVENAAR - Veel meer woningen in Gelderland hebben last van de extreme droogte, zo weet het Kenniscentrum Aanpak Funderingsproblematiek (KCAF). In Zevenaar luidden inwoners de noodklok nadat zij weer last kregen van scheuren in hun huis door de droogte. Maar ook in het Rivierengebied en langs de IJssel is het probleem groot, weet Dick de Jong van het KCAF.
"De laatste weken vertienvoudigen het aantal meldingen van mensen met funderingsproblemen", zegt De Jong. Dat gaat om landelijke aantallen. Het zijn er zeker tientallen per dag. "En 60 procent van de meldingen komt van mensen met huizen zonder fundering op staal, dus zonder houten of betonnen palen."
En dat is precies het probleem. Deze huizen staan met name op betonnen platen bovenop een zandgrond. "Die huizen staan met name in het Rivierengebied, langs de IJssel en in gebieden langs dijken."

Zonder heipalen in zandgrond

De meldingen stromen binnen door de droogte, weet De Jong. "Door de droogte en klimaatveranderingen krijgen we nu last van de funderingen. Dat is in Zevenaar zo, maar ook in de rest van Gelderland komen nu meldingen en klachten binnen die worden veroorzaakt, of versneld, door de droogte."
De Jong legt uit hoe dat komt: "Huizen die zijn gebouwd zonder heipalen staan op zandgronden, en dat zijn er veel in Oost-Nederland. Die zandgronden bestaan uit bepaalde lagen, zoals klei en veen. Klei heeft als eigenschap dat het bij droogte gaat krimpen. Dat zie je ook wel bij boeren op het land als het lang droog is, dan zie je allerlei scheuren ontstaan."
Datzelfde klei heeft ook de gewoonte om bij water weer te gaan zwellen. "Huizen krijgen dus zowel bij de extreme droogte als straks bij regenval een tik. Dus ook in het najaar verwachten we weer behoorlijk wat meldingen."
Heipalen staan soms niet ver genoeg de grond in
In het Rivierengebied hebben ook huizen met heipalen een probleem, weet het KCAF. "Daar zien we dat de heipalen soms niet ver genoeg de grond in staan. Dat ze maar vijf meter diep staan, terwijl dat wel tien meter moet zijn. Ook dat zorgt voor problemen."

Niet iedereen durft te melden

De Jong en het KCAF hopen dat mensen hun funderingsproblemen melden, maar niet iedereen durft dat. "Wij denken dat meeste mensen het niet melden. Ze zijn bang dat hun huis misschien wel minder waard wordt. Of dat de gemeente hun huis misschien wel onbewoonbaar verklaart. Ik denk dus dat deze meldingen die we nu zien een topje van de ijsberg is."