Stedendriehoek

Kjelt is bijna alles kwijt na gasexplosie

Kjelt is bijna al zijn spullen kwijt.
Kjelt is bijna al zijn spullen kwijt. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - In één klap raakte Kjelt Pieper vorige week zijn huis kwijt. Vermoedelijk door een gaslek ontplofte het appartementencomplex in de Halvemaanstraat in Zutphen, waar hij woonde. Woensdag mocht hij net als zijn dertien buren even achter het complex komen kijken, wat er nog aan spullen uit zijn huis gered kon worden. En dat was niet veel.
"Ik weet dat er een paar kleren over zijn en ze hebben wat mandjes en lades geleegd. Dat zit nu in dozen, maar ik weet ook niet wat dat is," zegt Kjelt. De bewoners mogen niet naar binnen vanwege instortingsgevaar. "Je kan een heel klein beetje naar binnen kijken van wat er over is, maar ze hebben gezegd, dat mijn keyboard en computer zijn meegegaan met de explosie. Dus ik weet niet hoe dat allemaal is achtergelaten."
Kjelt zag dat er maar weinig spullen gered konden worden:
Kjelt komt goed weg bij explosie
Als Kelt zijn verhaal vertelt, lacht hij als een boer met kiespijn. "Dingen weglachen maakt het leven soms wat makkelijker", zegt hij bijna verontschuldigend. Maar het is natuurlijk wel wat als je in één klap bijna alles kwijt bent.

Facebookactie voor kleding

De moeder van Kjelt startte op Facebook daarom zelfs een actie om kleding voor haar zoon te regelen. Kjelt verbleef de afgelopen dagen bij familie en vrienden. "Ik ben ze heel dankbaar," zegt hij daarover.
De explosie vond een week geleden plaats. Kjelt had geluk, hij was die dag gaan zwemmen. Was hij 10 minuten eerder thuisgekomen, dan had hij misschien wel midden in de explosie gezeten.
"Het heeft een paar dagen door mijn hoofd gespookt. Dat ik voor de deur sta, de sleutel erin stop en dat het dan in mijn gezicht komt." Maar hij wil zich daar niet te veel mee bezighouden. "Het is al erg genoeg wat er met andere bewoners is gebeurd. Vooral mijn buurman is er heftig aan toe. Dat vind ik best wel erg. Ik ben best wel dankbaar dat hij nog überhaupt leeft."

Voorlopig bivakkeren op de camping om op adem te komen

De bewoners mogen in een hotel tot er andere woonruimte gevonden is, maar Kjelt gaat voorlopig liever naar de camping om het allemaal te verwerken. "De camping lijkt me heel relaxed. Weet je, ik heb daar gewoon zin in. Ze zijn al aan het kijken naar iets nieuws, maar waar dat wordt en hoe lang dat duurt, weet ik niet. Er wordt ook gekeken naar iets tijdelijks, maar hoe lang dat duurt, geen idee. De onzekerheid is groot, maar aan de andere kant eigenlijk ook weer niet. Want ik leef."

Zie ook: