Liemers / Arnhem en omstreken

Duidelijkheid over doortrekking A15 laat nóg langer op zich wachten

File op de A12, vlak bij de plek waar de A15 moet beginnen.
File op de A12, vlak bij de plek waar de A15 moet beginnen. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Weer een extra onderzoek, weer vertraging en mogelijk weer een zitting bij de Raad van State. De doortrekking van de A15 laat nog steeds op zich wachten en langzamerhand rijst steeds vaker de vraag, gaat het er ooit nog van komen? De kans is in ieder geval heel klein dat er dit jaar nog definitief een knoop wordt doorgehakt.
Al jaren ligt het plan er om snelweg de A15 vanaf knooppunt Ressen door te trekken naar de A12 bij Zevenaar. Met dat project wil de overheid een einde maken aan de dagelijkse verkeersopstoppingen op provinciale wegen in de regio. Ook ontstaat zo een directe verbinding tussen de Rotterdamse haven en Duitsland.
Maar het schiet niet op met de aanleg. Eerst is er lange tijd over het tracé gesteggeld en nog steeds proberen tegenstanders de doortrekking tegen te houden. Inmiddels ligt de zaak al een paar jaar bij de Raad van State, maar een definitieve uitspraak is er nog niet omdat de RvS eerder die oordeelde dat de stikstofsommen die de overheid voor het project maakte onvoldoende waren onderbouwd.

Onderzoek STAB

Ongeveer een jaar geleden werd bekend dat de overheid elders in Gelderland zes boerenbedrijven had uitgekocht om de extra stikstofuitstoot, die het verkeer op de nieuwe A15 straks met zich meebrengt, te compenseren. Maar milieuorganisaties - zoals Mobilisation for the Environment (MOB) en Natuur en Milieu Gelderland - gingen hier tegen in en kwamen met andere berekeningen. De Raad van State schakelde daarom gerechtelijke omgevingsdeskundigen van de Stichting Advisering bestuursrechtspraak (STAB) om extra onderzoek te doen.
Dat onderzoek van de STAB is deze zomer afgerond. "Het rapport met de uitkomsten en een advies voor de rechters is naar zo'n tien betrokken partijen gegaan", laat een woordvoerder van de Raad van State weten. "Die partijen zijn onder meer bezwaarmakers, deskundigen en natuurlijk ook de minister."

160 pagina's

Wat in het rapport staat brengt de Raad van State niet naar buiten, omdat het onderdeel is van het rechtsdossier. Natuur en Milieu Gelderland heeft het 160 pagina's tellende rapport inmiddels ontvangen. De organisatie kan en wil op dit moment nog niet veel zeggen over de inhoud, maar licht een heel klein tipje van de sluier op: "De STAB ondersteunt onze visie op een aantal punten, maar op een aantal andere punten ook niet", laat beleidsmedeweker ruimte Maarten Witberg weten. "Maar we zullen het rapport eerst nog veel beter moeten bestuderen. Eind deze week zitten we in ieder geval met elkaar om tafel." Natuur en Milieu Gelderland bespreekt dan ook of er nog een zienswijze wordt ingediend.
"Tot begin oktober kunnen alle partijen hun visie op het rapport kenbaar maken bij ons", meldt de woordvoerder van de Raad van State. "Aan de hand daarvan kijken we of er nog een zitting nodig is, maar ik acht die kans groot. "
Die zitting zal dan op zijn vroegst plaats vinden tegen het eind van dit jaar. Een uitspraak daarop zal vervolgens nog weer later zijn, vermoedelijk pas in 2023.

Zie ook: