Gelderse Vallei

Boeren niet gestraft voor vernielen natuurgebied: 'Geweldig nieuws'

Zo ligt het stukje natuur er nu bij.
Zo ligt het stukje natuur er nu bij. © Omroep Gelderland
STROE - De politie stopt met het onderzoek naar de vernieling van een natuurgebied bij Stroe. Boze boeren uit de omgeving bewerkten begin juli als protestactie tegen de stikstofplannen van het kabinet het stuk grond, tot onvrede van terreinbeheerder Staatsbosbeheer. Die organisatie is dan ook teleurgesteld dat het politieonderzoek geen verdachten heeft opgeleverd. Boeren noemen het stoppen van het onderzoek 'geweldig'.
De agrariërs en sympathisanten uit Stroe en omgeving trokken op maandag 5 juli met meerdere trekkers door het natuurgebied, blijkt uit beelden die boeren een dag later deelden met Omroep Gelderland. Het stuk grond dat ze bewerkten - vermoedelijk is er sprake van frezen - was zo'n 720 vierkante meter groot, berekende Staatsbosbeheer.
"Het is niet een heel kwetsbaar stuk grond. In 2019 hebben we het gebruikt om houtsnippers neer te leggen. Maar de boeren zijn met de actie wel een grens overgegaan", zei boswachter Laurens Jansen destijds.
De terreinbeheerder deed aangifte van vernieling, maar dat levert dus niks op, laat de politie weten. "Dit onderzoek is in overleg met het Openbaar Ministerie (OM) gestopt", aldus een woordvoerder. "Dat heeft te maken met het feit dat er onvoldoende opsporingsindicatie is."
Dat wil zeggen dat de politie géén verdachte op het oog heeft en dat het ook onwaarschijnlijk is dat die wordt gevonden. De politie zegt te hebben gekeken naar beelden en het horen van getuigen.

Bloemen

Het stukje bewerkte grond ziet er nog grotendeels identiek uit als twee maanden geleden. "We hebben bloemen ingezaaid", zegt een vertegenwoordiger van de boeren. "Maar die komen niet op. De grond is bijna dood. Er zit geen bodemleven in."
Zo ziet het stukje grond er nu uit.
Zo ziet het stukje grond er nu uit. © Omroep Gelderland
De boeren hebben vaker kritiek op Staatsbosbeheer. Volgens hen onderhoudt de beheerder het terrein niet goed. Dood hout in het bos is de agrariërs onder meer een doorn in het oog.
De bodem is zeker niet dood
Boswachter Jansen wijst de bezwaren allemaal van de hand. "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de mineralen die dood hout afgeven voor de natuur goed zijn. Mensen van de oude stempel vragen mij nog wel eens waarom we het dode hout laten liggen en dan leg ik waarde daarvan uit. Het laten liggen van dood hout doen we al decennialang. De boeren hebben zich daar blijkbaar niet in verdiept."
Dat de gezaaide bloemen nog niet uitgekomen zijn, ligt daarnaast niet aan de grond, zegt Jansen. "De bodem is zeker niet dood. De voornaamste reden voor het uitblijven van de bloemen is het tekort aan neerslag en de daar bijbehorende droogte."

Aangifte

Jansen vindt het 'jammer' dat er niemand voor de vernieling van het stukje natuur gestraft wordt. "Het was prettig geweest als er een dader was gevonden." Een woordvoerder van Staatsbosbeheer benadrukt dat de organisatie aangifte van vernieling blijft doen, als mensen natuur vernielen.
Zie ook: