Gelderland

Mark Mulder (30) die energietoeslag voor studenten afdwong, plots overleden

Mark Mulder werd 30 jaar.
Mark Mulder werd 30 jaar. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - De Nijmeegse student Mark Mulder, die recent een rechtszaak aanspande tegen de gemeente Nijmegen om energietoeslag af te dwingen, is plotseling overleden. De Radboud Universiteit plaatste woensdag een rouwadvertentie in dagblad De Gelderlander waaruit dit blijkt.
Waaraan Mulder is overleden, is niet bekendgemaakt, meldt mediapartner RN7. In de rouwadvertentie wordt onder meer geschreven dat het bestuur van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de Radboud Universiteit met grote droefenis kennis genomen heeft van zijn overlijden. Hij werd 30 jaar.
Net als veel andere studenten had Mulder een klein budget, maar zag hij de rekeningen flink stijgen. Hij was dan ook blij toen hij begin april van de gemeente hoorde dat er een tegemoetkoming van 800 euro zou komen. Maar die blijdschap was van korte duur: volgens de gemeente was er sprake van een technische fout. Amper twee weken later kreeg Mulder een nieuwe brief, waarin staat dat hij niet in aanmerking kwam voor het extraatje.

Succesvolle rechtszaak

Hij besloot om bezwaar te maken, maar ook dat werd afgewezen. Vervolgens spande hij een rechtszaak aan, gesteund door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). “Ik heb er veel werk van gemaakt. Uiteindelijk heb ik 130 pagina’s ingediend, misschien een beetje veel”, zei hij destijds. “Ik ben masterstudent strafrecht en dit gaat over bestuursrecht, dat maakte me wel een beetje onzeker. ”
De rechters in Arnhem bleken gevoelig voor zijn betoog waarin staat dat de gemeente ten onrechte een onderscheid maakt tussen studenten en niet-studenten. De 800 euro is immers bedoeld voor mensen die het financieel moeilijk krijgen. En daar zitten ook studenten tussen.
Wethouders roepen ministers op studenten te compenseren
Armoedewethouders van veertien studentensteden roepen samen met politieke jongerenorganisaties de ministers Robbert Dijkgraaf (Onderwijs) en Carola Schouten (Armoedebeleid) met klem op om studenten via DUO zo snel mogelijk te compenseren in hun energierekening. Gemeenten hebben de capaciteit niet om studenten te helpen. Daarom is landelijke steun via de uitvoeringsorganisatie veel logischer, zeggen de wethouders van onder meer Arnhem, Nijmegen en Wageningen gezamenlijk in een brief die woensdag is uitgegaan.