Achterhoek

Moslims krijgen eeuwige grafrust in Vorden

De natuurbegraafplaats.
De natuurbegraafplaats. © Omroep Gelderland
VORDEN - Eeuwige rust na overlijden is van groot belang voor moslims. Dat is niet altijd vanzelfsprekend en daarom is in Vorden deze zomer een islamitische natuurbegraafplaats geopend. Mustapha Ouarani heeft zich hier hard voor gemaakt, want zijn eigen vader moest in het buitenland worden begraven en dat doet pijn: "Ik moet ver reizen als ik mijn vader wil opzoeken."
Een gemeentelijke begraafplaats sluit niet aan bij de wensen die moslims volgens hun geloof hebben. "Iemand wordt na zoveel jaar opgeruimd, maar wij vinden eeuwige grafrust heel belangrijk", legt Ouarani uit.
Eeuwige grafrust
De islamitische traditie schrijft voor dat de overledene, eenmaal begraven, met rust moet worden gelaten. Vanwege de wederopstanding mogen graven niet tussentijds worden geruimd. Dat is niet eenvoudig te realiseren, want bij veel gemeenschappelijke begraafplaatsen worden graven na enige tijd geruimd.

De grafrust in Nederland is volgens de wettelijke termijn 10 jaar. Met andere woorden: als iemand begraven wordt, moet de overledene minimaal 10 jaar begraven blijven. Dit kan verlengt worden, maar dat is afhankelijk van het soort graf. De grafrust van een eigen graf kan verlengd worden tegen een bepaald bedrag. Bij een algemeen graf, waar meerdere overledenen inliggen, is dit niet altijd vanzelfsprekend.

Duizenden kilometers verderop

Overleden moslims worden nu nog vaak gerepatrieerd naar een islamitisch land om daar begraven te worden, omdat het hier niet mogelijk is volgens de islamitische traditie. Maar ook dat strookt eigenlijk niet met de gebruiken van de religie. "Vanuit het geloof moet je begraven worden waar je overleden bent", stelt Ouarani. Daarbij is het ook de gewoonte om de doden binnen 24 uur te begraven. En dat is weer lastig als het lichaam van de overledene eerst moet worden gerepatrieerd.
De afstand vind ik erg moeilijk, ik moet ver reizen als ik mijn vader wil opzoeken.
Mustapha Ouarani, initiatiefnemer islamitische natuurbegraafplaats Vorden
Een repatriëring brengt veel verdriet met zich mee zegt Ouarani: "Je kan niet rouwen door het vele regelwerk. Wat ik ook moeilijk vond is dat je in een vliegtuig zit met andere mensen die in een vakantiemodus zitten. Ik zit in een rouwmodus. Dat heeft mij de ogen geopend dat mensen met een andere reis bezig zijn", aldus Ouarani over de vliegreis om de begrafenis mee te maken. Maar wat blijft is de afstand. "De afstand vind ik erg moeilijk, ik moet ver reizen als ik mijn vader wil opzoeken."

Roeping

"Ik zag het voor mezelf als een soort roeping om de islamitische begraafplaats te gaan realiseren", vertelt Ouarani enthousiast. "Je kunt wel wachten en wijzen naar anderen, maar dan komt het er niet. Ik ben het type die het dan zelf aanpakt." Bovendien werd de urgentie volgens Ouarani ook groter en wilde hij niet dat het nog langer zou duren voordat er iets werd geregeld: "De repatriëring werd vertraagd door corona. Overledenen lagen daardoor lang in een koelcel. Dat kon echt niet."
Hij probeerde het eerst bij een natuurbegraafplaats in Limburg. Daarna klopte hij in Vorden aan. "Wij werden enthousiast van het idee, omdat we een plek willen bieden voor iedereen", zegt Luuk Assinck, beheerder van Natuurbegraafplaats Schapenmeer in Vorden.
"Ongeacht het geloof, ongeacht wat iemand is, iedereen is voor ons hetzelfde. Daarom hebben we samen gekeken wat kunnen we bieden. Eeuwigdurend grafrecht zegt het eigenlijk al. Het graf wordt niet meer geruimd. Het graf wordt op termijn eigenlijk overgenomen door de natuur."