Gelderland

Het leven wordt steeds duurder, zo kun je nog besparen

De boodschappen worden ook steeds duurder.
De boodschappen worden ook steeds duurder. © ANP
NIJMEGEN - Je leven is deze maand weer een stuk duurder geworden. De inflatie is namelijk gestegen naar 13,6 procent. Dat betekent dat je vorig jaar augustus 13,6 procent minder geld kwijt was voor dezelfde lasten dan nu. Maar je loon stijgt niet mee. Waarom eigenlijk niet? En wat kunnen we zelf doen om alles een beetje betaalbaar te houden?
Het lijkt zo'n logische oplossing. We betalen méér voor onze boodschappen, dus dan kan onze baas ons toch ook wel méér loon betalen? Zo werkt het niet, vertelt Charan van Krevel, onderzoeker aan de Radboud Universiteit.
"Dat wakkert alleen maar meer inflatie aan. Voor ons is het geld namelijk inkomen, maar voor een werkgever zijn de lonen natuurlijk kosten. Als de werkgever meer moet betalen, krijgt hij een prikkel om zijn prijzen bijvoorbeeld weer te verhogen. De kosten moeten toch gedekt worden. Zo wordt de inflatie alleen maar nog hoger."
Maar hoe behouden we dan onze koopkracht? "Het is onmogelijk om de inflatie te beteugelen voor iedereen", vertelt Van Krevel. "Wat wel vaak gebeurt, is dat de rente wordt verhoogd. Maar ook dan voelen we de inflatie nog in onze portemonnee. Wat ook een oplossing kan zijn, is dat we de huren bevriezen voor bewoners van een energieslurpend huis. Zij kunnen vaak de huren niet meer betalen. Degenen die het hardst worden geraakt, kunnen we dan compenseren. En dan dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten."

Wat kunnen we zelf doen om te besparen?

Nu de inflatie op recordhoogte is, is het natuurlijk ook aan onszelf om op de centen te letten. Maar wat kunnen we nou nog extra doen, behalve de aanbiedingen in de supermarkt scoren? We vroegen het budgetcoach Stephanie de Vries uit Voorst.
1. "Bespaar op het luxe leven. Mensen met een modaal inkomen kunnen daar nog veel in schrappen, want we zetten dat niet graag aan de kant. Wel houden we vervolgens aan het einde van de maand niks over. We kunnen bijvoorbeeld besparen op onze uiterlijke verzorging en ook op de boodschappen. Maar ook op de streamingsdiensten, bijvoorbeeld. Iedereen heeft Netflix, Disney+ of Videoland. Sommige mensen betalen wel 50 tot 70 euro aan extra diensten buiten hun televisie-abonnement om."
2. "Neem je vaste lasten onder de loep. Daar zijn de mensen met een modaal inkomen wat minder mee bezig." Denk bijvoorbeeld aan je telefoonabonnement, je televisie-abonnement. Soms krijg je door te bellen al een betere aanbieding omdat je al even klant bent.
3. "Pin contant geld. Dat doet namelijk zeer als je het uitgeeft. Als je pint, denk je vaak: 'het is maar een tientje' en dan tellen die bedragen vaak snel op."
4. Kijk naar je verzekeringen. Mensen zijn vaak dubbel verzekerd of oververzekerd. Je zorgverzekering heb je vaak wel nodig en zal niet heel veel schelen in de maandlasten. Maar kijk naar je andere verzekeringen."