Stedendriehoek

Britse piloot 'uncle Bill' krijgt laatste rustplaats

Britse piloot 'uncle Bill' krijgt laatste rustplaats
Britse piloot 'uncle Bill' krijgt laatste rustplaats © Omroep Gelderland
EEFDE - Drie jaar na de berging van de jachtbommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog in Eefde, krijgt Flight Sergeant William Hurrell zijn laatste eervolle rustplaats. Op donderdag 29 september wordt hij begraven op de oorlogsbegraafplaats van het Gemenebest Jonkerbos in Nijmegen.
Bij de de begrafenis zullen nabestaanden van de Engelse piloot overkomen uit Australië. “Alle militaire herbegrafenissen in heel Europa zijn vanwege corona uitgesteld. Ook was het belangrijk dat de nabestaanden de reis kunnen maken. Ik ben blij en dankbaar dat wij na deze lange periode Flight Sergeant William Hurrell deze laatste eer kunnen bewijzen. Samen met zijn familie en betrokken mensen uit onze gemeenschap", aldus burgemeester Sebastiaan van 't Erve van de gemeente Lochem.
Op een grasland tussen Scheuterdijk en Lindeboomweg in Eefde stortte op 26 september 1944 een jachtbommenwerper neer van het type Hawker Typhoon MN582 van het 175e Squadron van de Britse Royal Air Force. Dit was in de nadagen van operatie Market Garden. In november 2019 startte de berging van dit jachtvliegtuig. Met de berging zijn de stoffelijke resten van de piloot, uncle Bill, gevonden. De opgraving maakt deel uit van het Nationaal Programma berging vliegtuigwrakken.