Gelderland

Toch met het openbaar vervoer vandaag? Dit zijn je opties

Een eenzame reiziger op het station in Arnhem.
Een eenzame reiziger op het station in Arnhem. © ANP
ARNHEM - Dinsdag reden er vrijwel geen NS-treinen en ook vandaag is het raak. Het treinverkeer ligt vooral in onze regio grotendeels plat. Kun je überhaupt nog met het openbaar vervoer op de plek van bestemming komen? We zoeken het voor je uit.
Deze woensdag rijden er tijdens de vijfde actiedag van NS-personeel geen treinen in Oost- en Zuid-Nederland. De NS zet bovendien geen bussen in. Maar regionale vervoerders, zoals Arriva en de Valleilijn, blijven wel rijden. Arriva zegt zelfs waar moeilijk extra en langere treinen in te zetten.
Wat betekent dit allemaal als je in de ochtendspits op pad moet? We hebben voor drie trajecten in onze provincie gekeken wat de reisplanner van 9292.nl zegt.

Zaltbommel-Winterswijk

Wie van het westen naar het oosten in onze provincie wil, kan om 8.17 uur de buurtbus nemen van Zaltbommel naar Tiel. Vandaaruit rijdt de stoptrein van Arriva naar Arnhem en vervolgens brengt dezelfde regionale vervoerder je naar Winterswijk. Totale reistijd: 2.54 uur.
Ter vergelijking: een dag later, als er geen staking is en je met de intercity van NS van Den Bosch naar Zutphen kunt, ben je 2.23 uur onderweg. Een verschil van ruim een half uur.

Wezep-Nijmegen

De reistijd van het noorden naar het zuiden is nagenoeg gelijk. Om 8.30 uur vertrekt de NS-sprinter van Wezep naar Amersfoort, want op dat traject wordt niet gestaakt. Vervolgens kun je met de Valleilijn naar Barneveld. Volgens 9292.nl staat er daar een bus van Keolis klaar naar Arnhem. Daar neem je – echt waar – de bus naar Parijs. Het gaat om bus van de Duitse firma FlixBus, die ook stopt in Nijmegen. Totale reistijd: 2.53 uur.
Een dag later duurt dezelfde reis ‘slechts’ 1.38 uur. Dan neem je vanaf Wezep de sprinter naar Zwolle en kun je vervolgens met de intercity in één ruk door naar Nijmegen.

Nijkerk-Aalten

De derde en laatste route begint met de Haltetaxi van Nijkerk naar Barneveld. Dat is een speciale vervoersdienst van RRReis, die je wel minimaal een uur van tevoren moet reserveren. In Barneveld neem je vervolgens de bus naar Arnhem, vanwaar Arriva je naar Aalten brengt. Totale reistijd: 2.34 uur.
De reis is slechts tien minuten langer dan op een reguliere reisdag. Dan hoef je alleen geen (duurdere) taxi te bestellen.

NS stuurt je via Duitsland

Wie de reisplanner van NS raadpleegt, stuit overigens hele andere adviezen. Zo is de reis van Zaltbommel naar Winterswijk niet mogelijk. Wie van Nijkerk naar Aalten gaat, reist volgens de NS deels via het Blauwnet. Via Zwolle, Hengelo en Zutphen en Winterswijk kom je na 3 uur en 36 minuten aan op de plek van bestemming.
Opvallender is de route van Wezep naar Nijmegen. Dan kun je volgens de NS het beste via Enschede naar Duisburg. Vervolgens reis je richting Venlo en pak je daar de trein weer naar Nijmegen. Totale reistijd: 6.24 uur.
Niet voor niets adviseert NS reizigers die woensdag in het oosten of zuiden van het land moeten reizen te kiezen voor alternatief vervoer. Of gewoon lekker thuis te blijven.