Achterhoek

'We vinden daar troost', nabestaanden Nick (22) boos na nieuwe plundering

Het bermmonument langs de Ellegoorsestraat in Doetinchem.
Het bermmonument langs de Ellegoorsestraat in Doetinchem. © Faye Thunnissen
DOETINCHEM - Faye Thunnissen uit Doetinchem is boos. Al twee keer is er gerommeld met het bermmonument van haar verongelukte broer. Met een oproep hoopt ze nu door te dringen tot de dader. "Blijf van de spullen af."
De 22-jarige Nick overleed begin dit jaar, nadat hij drie maanden in coma had gelegen na een auto-ongeluk. Het ging eind november mis op de Ellegoorsestraat, toen hij met een vriend rond middernacht van de weg raakte. De auto botste met de zijkant op een boom.
Nick werd zwaargewond overgebracht naar het Radboudumc in Nijmegen, waar hij in kunstmatige coma werd gebracht. Daar kwam hij echter nooit meer uit, vertelt zijn zus. "Het was zo heftig. Je moet beslissen of je iemand in leven wil houden met een stekker in het stopcontact, om het maar zo te noemen. Het is inmiddels een half jaar geleden, maar het voelt nog als de dag van gisteren."
Het is een plek waar we naartoe gaan om troost te vinden
Faye en haar familie komen elke week naar de plek van het ongeluk in het buitengebied van Doetinchem. "Het is een plek waar we naartoe gaan om troost te vinden. Dan wil je je niet druk maken of alle spullen er nog wel liggen."
Haar zus ontdekte dinsdag dat er een kandelaar weg was, met daarin foto’s en brieven die speciaal voor Nick waren geschreven. Eerder was een ster die door haar moeder was gemaakt achter een boom in het zand gedrukt. "Dat gebeurt niet door een beetje wind. Ik ben bang dat iemand dit doet die kwaad in de zin heeft." Wie dat is, weet Faye niet.
De 18-jarige Doetinchemse komt naar eigen zeggen ook op voor andere nabestaanden. "Er zijn zoveel plekken waar mensen zijn verongelukt. Blijf van de spullen af. Op een begraafplaats ga toch ook niet rotzooi trappen?"

Bloemenzee

De oproep van Faye op Facebook levert tientallen reacties op. Zo zegt iemand dat ook een bermmonument tussen Zelhem en Hengelo is vernield. Een grote lantaarn is 'niet voor de eerste keer helemaal aan puin getrapt', luidt de reactie. 'Ze hebben ook al eens alles vernield, zodat we het helemaal weer opnieuw mooi moesten maken.'
Faye hoopt dat haar familie meer leed bespaard blijft. "Volgende week is de verjaardag van mijn broer en dan willen we er een bloemenzee van maken. Maar daar ben ik nu wel bang voor."
Regels voor een bermmonument
Per gemeente kunnen afspraken voor een gedenkplek langs de weg verschillen. Wie in Doetinchem een bermmonument wil plaatsen, kan dat doen in overleg met Buha, dat de openbare ruimte in de gemeente beheert. In de regels staat onder meer dat een monument maximaal 30x30x30 centimeter mag zijn. Een gedenkplek is voor vijf jaar, al kunnen nabestaanden een verzoek doen voor nog eens vijf jaar. Bloemen en kaarten mogen zonder melding bij de gemeente in de berm worden gelegd, als het verkeer daar geen hinder van ondervindt.