Rijk van Nijmegen

'Stop met het werven internationale studenten, er is een groot kamertekort'

'Stop met het werven internationale studenten, er is een groot kamertekort'
'Stop met het werven internationale studenten, er is een groot kamertekort'
NIJMEGEN - De Radboud Universiteit en de Hogeschool Arnhem en Nijmegen (HAN) moeten stoppen met het actief werven van studenten in het buitenland. Dat vindt raadslid Paul Eigenhuijsen die de kwestie in de Nijmeegse gemeenteraad wil bespreken.
Hij noemt de financiering van hoger onderwijs op basis van het aantal studenten een 'perverse prikkel' die leidt tot overlast omdat er nu al zo’n groot tekort is aan studentenkamers.
De laatste restjes van de introductie worden opgeruimd en nu beginnen de kersverse studenten aan de uitdaging van een nieuwe studie. Maar ook het vinden van een kamer is een flinke uitdaging. Eigenhuijsen: “Studenten slapen in auto’s, studenten slapen bij andere studenten op de bank. Er is gewoon een megaprobleem.”

'Perverse prikkel'

En dat probleem wordt volgens het raadslid van de lokale partij VoorNijmegen.NU alleen maar groter doordat universiteiten en hogescholen ook in het buitenland studenten werven. Volgens hem omdat zij betaald worden op basis van het aantal studenten. Paul Eigenhuijsen: “Het is een perverse prikkel, want dat betekent gewoon dat je problemen aan het creëren bent. Je gaat financieren op basis van het aantal studenten en vervolgens kan de maatschappij het probleem oplossen, het kamerprobleem.”
Daarom moeten de Radboud Universiteit en de HAN volgens hem stoppen met werven in het buitenland.

'Juist belangrijk'

Maar de universiteit vindt de aanwezigheid van internationale studenten juist belangrijk. Zo krijgen de Nederlandse studenten de mogelijkheid van een internationale ervaring in een “international classroom” in Nijmegen.
“Een groot deel van de banen van de toekomst bevinden zich immers in een internationale context, en niet iedere student heeft de mogelijkheid tijdens de studie in het buitenland te verblijven,” licht een woordvoerder van de Radboud Universiteit toe. Volgens vicevoorzitter Agnes Muskens van de Radboud Universiteit is de aanwezigheid van internationale studenten dus goed voor het onderwijs. Muskens: “Uit onderzoek blijkt ook dat de kwaliteit van het onderwijs omhoog gaat, dus wij vinden die gezonde mix heel belangrijk.”

Toegevoegde waarde

Een woordvoerder van de HAN zegt ook nog dat buitenlandse studenten van toegevoegde waarde zijn voor de regionale- en nationale arbeidsmarkt. “Denk aan de krappe arbeidsmarkt bijvoorbeeld in de techniek. Veel van de internationale studenten blijven na hun opleiding hier en daarmee is het hoger onderwijs een belangrijke aanvoerroute voor kenniswerkers.”
De HAN verwacht dat dit jaar zo'n zes procent van de nieuwe studenten uit het buitenland komt. Hoeveel het internationale studenten er dit jaar op de Radboud Universiteit starten is nog niet bekend, maar vorig jaar was hun aandeel zestien procent. Door hen te weren los je volgens Muskens van de Radboud Universiteit het kamerprobleem in Nijmegen echt niet op. “We hebben al jarenlang een groot huisvestingsprobleem. Dat geldt voor al onze studentenhuisvesting, dus als we hier mee stoppen dan lossen we dat huisvestingsvraagstuk niet op.”
Raadslid Eigenhuijsen ziet dat anders: “Zestien procent van 24.000 studenten is 1900 studenten en even zoveel kamers. Als je gewoon stopt met werven dan betekent het niet dat het volgend jaar is opgelost. Maar door blijven gaan met werven betekent zeker dat je het niet oplost, want elke buitenlandse student heeft gewoon een kamer nodig.”