Rivierengebied

Vissers worden door droogte steeds vaker vissenredders

DODEWAARD - De aanhoudende droogte heeft allerlei vervelende gevolgen. De scheepvaart en de landbouw hebben er last van, maar ook de flora en fauna in het land. Zo dreigen vissen op tientallen plaatsen massaal te sterven doordat hun habitat droogvalt. Het is een ontwikkeling waar ook sportvissers helemaal niet blij mee zijn. Steeds vaker schieten zij daarom te hulp.
De Strang in de uiterwaarden bij Dodewaard is zo'n plek die bijna droog is gevallen. Penningmeester Jan Schaap van de plaatselijke hengelsportvereniging ziet de toenemende droogte van de afgelopen jaren met lede ogen aan. "Dit was ons mooiste viswater", zegt hij. "Twintig, dertig jaar geleden hielden wij hier altijd de wedstrijden. Het is water waar we het hele jaar door konden vissen. Dat is nu gewoon over."
Hengelsportvereniging Dodewaard schakelde de Hengelsportfederatie Midden Nederland in, die vervolgens met een professioneel visbedrijf kwam om zo veel mogelijk van de vis te redden. Dit soort reddingsacties is de laatste jaren steeds vaker nodig. Dit jaar kwam de federatie al 35 keer in actie en de meldingen blijven komen.
"Het is een extreem jaar met heel veel meldingen", zegt medewerker Rinus Robaard. "We hebben het nog nooit zo droog gehad. In het begin was het vooral de Achterhoek, waar de beken snel droogvallen. Naarmate het droger wordt, worden het de uiterwaarden bij de rivieren. Nu zie je ook al meldingen binnenkomen dat stadswater of water op industrieparken droogvalt."

Vier van de vijf jaar droog

Het is het vierde jaar in de afgelopen vijf jaar dat er veel vissen verplaatst worden. Met name op geïsoleerde plekken in het oosten van het land kun je het viswater vervolgens afschrijven. De droogte heeft grote gevolgen voor de ecologie, vertelt Frank Bosma van de hengelsportfederatie. "Op veel plekken blijven de vissen grotendeels weg en duurt het echt wel een tijd voordat dat hersteld is", zegt hij. "Met zo veel droge jaren heb je dus steeds meer plekken die aan de beurt zijn. Met het water verdwijnen naast de vissen ook veel insecten en daarmee ook weer vogels."
Sportvisserij Nederland bracht daarom eerder dit jaar een 'droogtefolder' uit met allerlei aanbevelingen hoe om te gaan met de toegenomen droogte. Ook zijn er in het hele land inmiddels VISambulances actief om te hulp te schieten bij droogvallend water.
In een strang aan de Waal zoals bij Dodewaard kan de visstand zich door de verbinding met de rivier snel herstellen. Maar door de droge periodes is het gebied veranderd en niet meer geschikt om te vissen, vertelt Schaap. "We hebben vorig jaar nog geprobeerd om hier een wedstrijd te houden maar dat ging gewoon niet meer", zegt hij. "Nu houden we gewoon de boel in de gaten zodat we de vis eruit kunnen redden. Voor de rest kunnen we eigenlijk niks meer hier."
Gelukkig liggen er even verderop nog een aantal diepe plassen waar de vissen en de vissers terecht kunnen. "We zijn blij dat we met die jongens de boel hebben kunnen opruimen", zegt de penningmeester. "En dat we in ieder geval nog zo'n 600 kilo vis hebben kunnen redden."