Arnhem en omstreken

Schade bij afvalverwerker valt mee: 'De loods is nog zo goed als intact'

Bij de brand kwam zondag veel rook vrij.
Bij de brand kwam zondag veel rook vrij. © Persbureau Heitink
HUISSEN - Twee dagen na de brand bij het Huissense afvalbedrijf Heijting Milieu Service kunnen de eerste conclusies worden getrokken. De eerste is dat de schade wonderwel meevalt. De loods waar de brand woedde is zelfs grotendeels intact gebleven. De tweede conclusie is dat het bedrijf slachtoffer is van brute pech. Een jaar geleden brak er ook al brand uit bij de afvalverwerker.
Dat de schade relatief meevalt, lijkt een klein wonder. De dikke, zwarte rookwolken die zondag opstegen vanaf het bedrijf aan de Looveer in Huissen deden vermoeden dat het bedrijf reddeloos verloren was. Dat is zeker niet het geval, zegt Eef Heijting. "De loods is eigenlijk nog helemaal intact. Wel moeten we wat platen vervangen aan de zijkant", legt hij uit.
Heijting snapt dat mensen anders vermoedden. "Van buiten zie je natuurlijk alleen rook. Maar rook is alleen warmte", zegt hij. De schade zit 'm op dit moment vooral in het vele bluswater dat nog in de loods ligt. "Dat is vermengd geraakt met afval en dat moet netjes schoongemaakt worden. We willen niet dat mensen in de loods door het water moeten rijden."

Gissen naar oorzaak

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is volgens Heijting giswerk. "Er zijn wel tien mogelijkheden. Het vermoeden, en dan nadrukkelijk het vermoeden, is dat het is begonnen als gevolg van een kapotte accu. Brandstichting is het zeker niet geweest", zegt hij. Wat het ook geweest is: het bedrijf moet zichzelf nu weer even bijeen zien te rapen.
Heijting: "We zitten hier al 22 jaar. In de eerste 21 jaar is ons nagenoeg niets overkomen, nu hebben we twee keer brand gehad in een jaar tijd. Daar zijn geen statistieken voor. Het overkomt je, het kost je geld en het levert je ellende op waar je niet op zit te wachten. Maar we gaan vol goede moed weer verder."
De vestiging van Heijting Milieu Service in Huissen is deze dinsdag nog gesloten. Woensdag zullen de werkzaamheden worden hervat.