Liemers

Inwoners luiden noodklok: 'Nog grotere scheuren in huizen door droogte'

Er zitten meerdere scheuren in de huizen.
Er zitten meerdere scheuren in de huizen. © Omroep Gelderland
ZEVENAAR - Door de extreem droge zomer hebben verschillende inwoners van Zevenaar opnieuw last van verzakking van hun huis. Het gevolg is nog méér en grotere scheuren in muren, binnen en buiten. De belangengroep ZWIK (Zakkende Woningen, Inklinkende Klei) luidt de noodklok: "Er moet nu echt iets gebeuren."
"Kijk hier, deze scheuren hadden we afgelopen voorjaar net weggewerkt", Ine Mac Gillavry wijst naar een flinke scheur naast het kozijn van haar achterdeur en zicht:. "Toen we terug kwamen van vakantie was het weer terug. "
Mac Gillavry woont in de wijk Stegeslag waar meerdere woningen last hebben van de toenemende droogte. De huizen zijn begin jaren zeventig gebouwd, maar doordat er bij de aanleg niet is geheid ontstaan er sinds 2018 verzakkingen. Door het steeds lager wordende grondwaterpeil en de droogte klinkt de kleibodem namelijk in, met als gevolg verzakking van de huizen.
De inwoners van Zevenaar zijn ten einde raad en hopen dat er snel hulp komt:
Inwoners Zevenaar zijn ten einde raad door scheuren in huizen

Vallende stukken

Ook bij overbuurman Jan Bergmans en zijn vrouw is het mis: "Hier in het toilet zat al een barst, maar nu vallen de stukjes muur er zelfs af." Er loopt een scheur van zeker een halve centimeter breed, van het plafond naar beneden. Het toilet is lang niet de enige plek in de woning met schade, overal in huis zijn de afgelopen jaren scheuren en barsten ontstaan. "Volgens deskundigen is het nog wel veilig om er in te wonen, maar helemaal onbezorgd is het natuurlijk niet." Bergmans hoopt dat het een keer stagneert, maar vooralsnog is daar geen sprake van. "Ik word er heel neerslachtig van."
Scheuren op het toilet bij de familie Bergmans
Scheuren op het toilet bij de familie Bergmans © Omroep Gelderland

Verzekeren tegen droogte

De gedupeerden zijn enkele jaren geleden verenigd in belangengroep ZWIK. Voorzitter Paul Freriks bekijkt bij Bergmans de scheuren in de woonkamer: "Ja dit is echt verschrikkelijk. Mensen zouden zich moeten kunnen verzekeren tegen droogte, net zoals bij waterschade. Dat kan niet en daar moet echt verandering in komen. Bovendien moeten we meer water gaan vasthouden in de bodem, ook hier. Ik weet het, dat kost miljoenen, maar er moet wel iets gebeuren nu." Volgens een meting van Freriks is het grondwaterpeil nog weer meer gezakt ten opzichte van 2018. "Ik verwacht een verdubbeling van het aantal klachten deze zomer."

In gesprek met gemeente

De voorzitter van ZWIK wil dan ook op korte termijn in gesprek met de gemeente. "We moeten samenwerken om hier iets aan te doen. De afgelopen jaren verwees de gemeente voor een oplossing naar het waterschap, het waterschap naar de provincie en die weer terug naar de gemeente. Dat schiet niet op natuurlijk. "
Vooralsnog is er niet veel dat de bewoners zelf kunnen doen. "Ja, er moet zoveel mogelijk water de grond in om dat grondwaterpeil omhoog te krijgen. Dus regenpijpen afkoppelen en tegels rondom je woningweghalen", vertelt Ine Mac Gillavry. "Ik geeft tegenwoordig niet meer de plantjes water, maar het zand en grind rondom mijn huis. In de hoop dat het helpt."