Achterhoek

Stof happen bij terugkeer van NK Autocross in Gendringen

Stof happen bij terugkeer van NK Autocross in Gendringen
Stof happen bij terugkeer van NK Autocross in Gendringen © REGIO8
GENDRINGEN - De bulderende motoren van het NK Autocross keerden dit weekend terug op een weiland in het buitengebied van Gendringen. Honderden coureurs uit verschillende klassen deden twee dagen lang het stof opwaaien, tot vreugde van duizenden supporters en een trotse organisatie, zo meldt mediapartner REGIO8.
“Om dit weer te mogen organiseren is gewoon top”, zegt Martijn Maalderink namens de organisatie van het NK. “Goed weer, mooie wedstrijden, daar doen we het voor.” De zaterdag was voor de organisatie het hoogtepunt met de NK-wedstrijden voor ruim tweeduizend bezoekers. Zondag kregen ook andere klassen hun kans op de stoffige baan. “De eerste paar rondes zag ik helemaal niks”, zegt coureur Edwin te Grotenhuis uit Aalten. “Ik heb dus een beetje kalm aan gedaan. Na de herstart ging het wel goed.”
Het was na de coronacrisis de eerste keer dat de Autocross weer op de agenda stond. De droogte had invloed op het circuit, maar zorgde niet voor grote problemen. “Met de stofontwikkeling moeten we geregeld sproeien”, legt Maalderink namens de organisatie uit. “Daar houden we rekening mee. Maar de kleigrond hier hebben we liever kurkdroog, dan nat, want dan hebben we een probleem.”

‘Ik ga de uren niet tellen’

Gendringen is traditioneel onderdeel van de kalender van het NK Autocross. Maar om de vierhonderd rijders en vierduizend bezoekers te ontvangen, moet er elk jaar wel het nodige op papier worden gezet. “De gemeente wil echt wel meewerken, dat is fijn, maar er gaat wel heel wat tijd in zitten”, geeft Maalderink, die onder meer het veiligheidsplan op papier moet zetten, aan. “Ik zal de uren niet gaan tellen, maar het zijn er genoeg.”