Gelderland

Treinverkeer ligt vandaag (bijna) helemaal plat, wat nu?

Lege sporen op Arnhem Centraal dinsdagmorgen.
Lege sporen op Arnhem Centraal dinsdagmorgen. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Zowel vandaag als morgen ligt het treinverkeer in Gelderland plat door een staking. Vandaag zou aanvankelijk alleen in het midden van het land gestaakt worden, maar die heeft zo'n grote impact dat de NS gisteren besloot om al het treinverkeer plat te leggen. Regionale vervoerders rijden wel.
"Vanuit Utrecht rijden collega’s normaal gesproken treinen naar alle windrichtingen. Bovendien werken hier veel collega’s aan de dagelijkse coördinatie van personeel en treinen voor het hele land. Als zij het werk neerleggen, heeft dit verstrekkende gevolgen voor de dienstregeling in heel Nederland", zo is de uitleg van de NS.
De treinen rijden (bijna) niet en daar balen deze reizigers van

Regionale vervoerders rijden wel

Regionale vervoerders als Arriva, Connexxion en Breng rijden wel. "We krijgen er veel vragen over bij onze klantenservice, maar onze treinen rijden gewoon. Met het regionale treinnetwerk kun je in Gelderland best een eindje komen", meent de woordvoerster van Arriva desgevraagd aan Omroep Gelderland.
Arriva kan extra bussen en treinen inzetten voor het geval dat het drukker wordt. "We staan stand-by als het nodig is", vertelt de woordvoerder. Bij Breng is dit anders, legt woordvoerder Herman de Gooijer uit. "De diensten zijn al ingedeeld en we zitten al krap in het personeel. Het zou juist ook nog tot een lichte daling van het aantal treinreizigers kunnen leiden, omdat mensen niet verder kunnen met hun reis." In de bussen tussen Arnhem en Nijmegen kan het wel drukker worden, juist ook om dat scholen zijn begonnen.

Hogeschool: lesrooster wordt niet aangepast

Voor de HAN Hogeschool is het te laat om het lesrooster aan te passen. "Het onderwijs gaat gewoon door, maar houd je lesrooster in de gaten", is het advies van Rian van den Hout van de HAN. "Enkele lessen zullen online zijn, doordat de docent niet naar de hogeschool kan komen."
Anneke Velthuis van het Graafschap College met onder meer vestigingen in Doetinchem en Groenlo laat weten "flexibel om te gaan met leerlingen die niet naar school kunnen komen".
De Radboud Universiteit en de Wageningen Universiteit verwachten geen problemen, omdat het collegejaar pas maandag begint. "Collega’s kunnen uiteraard thuiswerken of met bijvoorbeeld de auto op de campus komen", voegt Jan Willem Bol van de WUR eraan toe.

Morgen weer staking in Gelderland

De staking van vandaag is voor Gelderland nog maar het begin. Ook morgen ligt in onze provincie het treinverkeer plat. Er wordt dan gestaakt in de regio's oost en zuid. Voor Gelderland gaat het om de standplaatsen Arnhem, Nijmegen, Zutphen en Ede-Wageningen. De spoorwegstaking maakt onderdeel uit van een estafettestaking. Eerder waren andere regio's al aan de beurt. Woensdag is vooralsnog de laatste stakingsdag.
Waarom wordt er gestaakt?
De vakbonden willen met deze staking een betere cao afdwingen. De onderhandelingen daarover liepen eerder op niets uit. Zo eisen de vakbonden dat de lonen meestijgen met de hoogte van de inflatie. Daarnaast eisen ze een eenmalige uitkering van 600 euro bruto.

De NS zegt te kampen met stijgende prijzen en achterblijvende reizigersaantallen. Er is geen busvervoer beschikbaar. "We vinden het buitengewoon vervelend dat reizigers zoveel last hebben van de impact van de acties", luidt de reactie van de NS. "We begrijpen de zorgen en het signaal van onze collega’s. Staken doe je niet zomaar. Daarom willen we graag in gesprek met de vakbonden om tot een goede cao te komen" voegt waarnemend president-directeur van de NS, Bert Groenewegen daaraan toe.