Achterhoek

Jongen loopt brandwonden op door speelgoedpistool

Niet het klappertjespistool uit het verhaal.
Niet het klappertjespistool uit het verhaal. © ANP
WINTERSWIJK - Op de kermis in Winterswijk is een jongen gewond geraakt, toen de klappertjes voor zijn speelgoedpistool uit het niets in zijn broekzak zouden zijn ontvlamd. Bij de poging het vuurtje te doven, liep hij volgens de politie tweedegraads brandwonden op.
De jongen had het klappertjespistool gewonnen op het Volksfeest in Winterswijk, dat hij afgelopen weekend met vriendjes bezocht. "De klappertjes waren op de een of andere manier uit zichzelf ontvlamd. Hij probeerde het vuur te doven met zijn handen en hij heeft de klappertjes uit zijn zak gehaald", vertelt de vader van een van zijn vriendjes.
De jongen ging met zijn vriendjes – allemaal rond de 13 jaar - naar de EHBO op het kermisterrein. "Uiteindelijk is hij nog naar het ziekenhuis gegaan. Hij heeft nu drie vingers in het verband. Ook is zijn bankpasje verbrand."

Politie neemt zaak serieus

De politie plaatste na het voorval een oproep op social media, met de vraag of ook meer mensen hier last van hebben gehad. Daar zijn volgens wijkagent Willem Saris, die de zaak onder zich heeft, nog geen reacties op binnengekomen.
Wel vertelt een moeder op Facebook dat haar zoontje ook zo’n pistool had gewonnen op de kermis. "Hij moest de hamer van papa gebruiken, omdat meer dan de helft van de klappertjes niet eens afging door het klappertjespistool te gebruiken. Ik vermoed dan ook dat het slachtoffer waarschijnlijk ook een aanstekertje gewonnen heeft en de klappertjes niet juist gebruikt heeft."

'Dit kan toch niet'

Maar volgens Saris zijn de klappertjes echt uit zichzelf ontbrand. Hij heeft contact gezocht met de inspectie die toezicht houdt op consumentenproducten, zoals een klappertjespistool. Omdat er een kind gewond is geraakt, neemt hij de zaak serieus. "Dit kan toch niet? Misschien is er sprake van een fout in de productielijn."
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt nog niet van het incident gehoord te hebben. Een woordvoerder kan daarom nog niet zeggen of er onderzoek naar wordt gedaan.
Klappertjespistool nog van deze tijd?
Op de Facebookpagina van de politie Winterswijk noemen meerdere mensen kinderpistolen 'niet meer van deze tijd'. "Ik snap niet dat zulke dingen verkrijgbaar zijn op een kermis. Het is niet van echt te onderscheiden", zegt iemand.
Volgens het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn voorwerpen die qua vorm en afmetingen sprekend lijken op vuurwapens inderdaad verboden. Wie ermee op straat loopt of ermee naar school gaat, loopt het risico dat een agent ingrijpt en zijn wapen trekt. Maar volgens de politie is er wel een uitzondering op het hebben van een nepwapen: als het gaat om een goedgekeurd (CE-keurmerk) speelgoedwapen, mogen kinderen onder de 14 jaar hier wel mee spelen.