Gelderland

Opnieuw rijden er door actie geen treinen: 'Ik weet niet of dit zo slim is'

Net zoals gisteren rijden er ook vandaag zo goed als geen treinen vanaf Arnhem Centraal.
Net zoals gisteren rijden er ook vandaag zo goed als geen treinen vanaf Arnhem Centraal. © Omroep Gelderland
ARNHEM - Voor de tweede dag op rij rijden er in Gelderland bijna geen treinen. Het NS-personeel voelt zich als een 'uitgeknepen citroen', meent vakbond FNV. Reizigersorganisatie ROCOV is kritisch: "Dit soort dagen helpen niet om mensen terug in de trein te krijgen", zegt voorzitter Johan Kruithof.
Gisteren lag het treinverkeer ook al stil. De vakbonden wilden het treinverkeer van de NS in het midden van het land platleggen. De NS liet weten dat de impact van de actiedag zo groot was, dat er in de rest van het land ook geen treinverkeer mogelijk was.
Regionale treinen rijden vandaag wel. Breng rijdt op het traject Arnhem-Doetinchem en Blauwnet brengt passagiers van Zutphen naar het Overijsselse Hengelo. Connexxion rijdt tussen Barneveld en Amersfoort. Arriva-treinen rijden op de volgende trajecten: Arnhem-Tiel, Arnhem-Winterswijk, Winterswijk-Zutphen, Zutphen-Apeldoorn.

Dubbel hard getroffen

"Oost-Nederland wordt dubbel hard getroffen. De stakingen zijn twee dagen achter elkaar. Dat is ongelooflijk spijtig, meent Kruithof van de ROCOV die zegt veel begrip te hebben voor de stakende werknemers van de NS. Mensen gebruiken steeds minder vaak de trein. De NS heeft te maken met teruglopende reizigersaantallen.
"Dit soort dagen helpen niet mee om mensen terug in de trein te krijgen. Mensen die toch al wat twijfel hadden om de trein te gebruiken, komen er nu van terug. Ze kunnen er niet meer op rekenen dat de trein komt. Het is een gegeven dat mensen dan de auto nemen en dat is voor hen veel makkelijker", aldus de voorzitter van de belangenbehartiger van de Gelderse ov-reiziger.
Kruithof vindt dat het openbaar vervoer aantrekkelijker moet worden gemaakt. "Zo kom je ov-gebruikers tegemoet en zo help je de NS".

'Uitgeknepen citroen'

Het personeel van de NS staakt voor een betere cao. "Veel mensen voelen zich een uitgeknepen citroen", zegt FNV'er Hans Walthie. De vakbondsman wijst er op dat steeds minder mensen meer werk moeten doen en dat de verhouding tussen werk en privé uit balans is. Walthie vertelt dat mensen tussen hun ritten door niet fatsoenlijk naar het toilet kunnen. "Dat moet een keer ophouden."
Daarnaast eisen de vakbonden (FNV, CNV en VVMC) dat de lonen worden verhoogd en dat die meestijgen met de inflatie.