Achterhoek

Je huis was nog nooit zoveel waard, zo zit het in jouw gemeente

De WOZ-waarde steeg het hardst in de gemeente Bronckhorst.
De WOZ-waarde steeg het hardst in de gemeente Bronckhorst. © ANP
BRONKHORST - De gemiddelde WOZ-waarde van een huis in onze provincie is opnieuw gestegen. Een gemiddeld huis in Gelderland was begin dit jaar 310.000 euro waard, zo blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat is een stijging van 10,3 procent ten opzichte van een jaar eerder.
In heel het land steeg de gemiddelde woningwaarde met 8,6 procent tot 315.000 euro. Dat is de hoogste waarde ooit. Vorig jaar steeg de gemiddelde WOZ-waarde met 7 procent.

Bronckhorst versus Oost Gelre

In Gelderland was de stijging het afgelopen jaar het grootst in de gemeente Bronckhorst. Een woning werd daar in een jaar tijd gemiddeld liefst 16,1 procent meer waard. De WOZ-waarde bedraagt er gemiddeld 353.000 euro.
In buurgemeente Oost Gelre was de stijging het kleinst: 6,1 procent. De gemiddelde woningwaarde ligt daar op 261.000 euro.
In alle Gelderse gemeenten ging de WOZ-waarde omhoog:
Kijken we naar de absolute prijzen in onze provincie, dan zijn de woningen in Rozendaal veruit het meeste waard. Daar bedraagt de gemiddelde WOZ-waarde 610.000 euro. Nummer twee Putten volgt met 412.000 euro op ruime afstand. Montferland en Winterswijk zijn met 253.000 euro het ‘goedkoopst’.

Verkoopprijs ligt veel hoger

Gemeenten gebruiken de WOZ (waardering onroerende zaken) onder meer om de onroerendezaakbelasting (OZB) te bepalen. De WOZ-waarde geldt voor zowel koop- als huurhuizen, maar ook voor bedrijfspanden.
De WOZ-waarde zegt niet alles over de verkoopprijs van een koophuis, die ligt namelijk veel hoger. Zo werd in Rozendaal vorig jaar gemiddeld bijna acht ton betaald voor een huis.