Arnhem en omstreken

'Een tiny forest is ideaal voor luie tuinders'

Eten uit je eigen minibos, zoals deze rozenbotels.
Eten uit je eigen minibos, zoals deze rozenbotels. © Omroep Gelderland
HUISSEN - Met de aanhoudende droogte is een tiny forest, een minibos in je achtertuin, actueler dan ooit. Werkzaam tegen de droogte en goed voor mens en de natuur, zoals insecten. Marjolein Eeuwes in Huissen legde haar eigen tiny forest aan. En daar heeft ze geen spijt van.
Marjolein Eeuwes in haar tiny forest.
Marjolein Eeuwes in haar tiny forest. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
"Ik vind het fantastisch, je wordt er blij van", vertelt Marjolein terwijl ze door haar eigen minibos van 300 vierkante meter struint. Het geheim van een minibos is zoveel mogelijk planten en bomen dicht op elkaar. Vooraf moet de grond wel eerst bewerkt worden. "Je moet een meter diep graven. Kleigronden in de Betuwe meng je met bodemverbeteraar. Stro erdoorheen. Dat hussel je door elkaar. Je verrijkt de bodem met organische stoffen. Je maakt de bodem open. Jonge wortels groeien dan gemakkelijk."

Ideaal

Marjolein plantte anderhalf jaar geleden 900 jonge boompjes, verspreid over dertig soorten. "En allemaal inheems, die hier in de buurt groeien van nature uit." Voor luie tuiniers is zo'n eigen bos ideaal. "Als je een paar dagen hebt gezwoegd met de aanplant, dan kun je daarna er gewoon lekker bij zitten en kijken."

Walhalla voor insecten

Naast zwarte bessen en aalbessen groeien er ook rozenbottels. Daar maak je bijvoorbeeld siroop van of jam. Voor insecten is het een walhalla. Wilde bijen, vlinders en wespen (die eten de muggen op) komen op onder meer de wilde distels af. En ook niet onbelangrijk: de grond van een tiny forest houdt water beter vast en zorgt voor een aangename schaduw en koelte.
Walhalla voor insecten.
Walhalla voor insecten. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
Particulieren kunnen subsidie krijgen van de provincie Gelderland voor de aanleg van een tiny forest. Daarmee krijgen ze ook een cursus over het aanleggen van een minibos. Gelderland is de enige provincie die dat doet. Je moet dan je minibos wel minstens één keer per jaar openstellen voor publiek. "Veel mensen maken zich zorgen over het klimaat en willen hun steentje bijdragen" zegt Karin van Toor van het natuurorganisatie IVN "Met een tiny forest kan dat."
En een tiny forest draagt bij aan het welbevinden van de mens, zegt Marjolein: "Op het moment dat ik er door heen loop, dan krijg ik een glimlach op mijn gezicht."
IVN Gelderland zoekt twintig particulieren die een Tiny Forest willen aanleggen. Je hoeft het niet alleen te doen: je krijgt een cursus Tiny Forest-plantmethode, een financiële bijdrage voor materiaalkosten (€1250) en toegang tot de online leergemeenschap van Tiny Forest. De subsidie dekt ongeveer 65 procent van de kosten. Je kunt je tot 31 augustus 12.00 uur aanmelden bij IVN Gelderland.