Gelderse Vallei

Kippen langs snelweg geplaatst als boerenprotest: 'Voor niemand goed'

Dierenambulance Nijkerk trof spandoeken en drie kippen in een hok aan langs de A1.
Dierenambulance Nijkerk trof spandoeken en drie kippen in een hok aan langs de A1. © Wilma Mulder / Dierenambulance Nijkerk
STROE - Dierenambulance Nijkerk kregen deze zondagochtend vroeg een uitzonderlijk telefoontje. Er stond een kippenhok met drie levende kippen langs de A1 bij Stroe. Om het hok heen stonden verschillende spandoeken. De actie is onderdeel van het boerenprotest. "Nood breekt wet."
Alfred de Wild en Wilma Mulder van Dierenambulance Nijkerk waren wel verbaasd. Alfred: “Ik had al paar meldingen achter mijn kiezen, toen ik een melding kreeg van een kippenhok op de snelweg. Dit is wel weer iets bijzonders. Ik had zoiets van; 'oh jee wie is hier bezig geweest'.”

'Goed achtergelaten'

Het tweetal toog richting snelweg A1. Bij afslag Stroe troffen ze twee spandoeken aan. “Die waren van het boerenprotest. En toen zag ik ook een kippenhok met drie kippen erin.”
Boeren uit Stroe hebben laten weten het kippenhok te hebben geplaatst. "We hebben de kippen goed achtergelaten", zegt een boer die anoniem wil blijven. "En nood breekt wet."
Dierenmishandeling is als je dieren iets aandoet
De kippen waren volgens Alfred er goed aan toe. Ze hadden in het hok een bak met water. “Ik vind het een beetje moeilijk om er veel over te zeggen. Ik ben het met de boeren eens. Aan de andere kant: dit zijn dieren.”
Volgens de boer die dieren langs de snelweg neerzette, hadden ze water en voer en is dus volgens hem geen sprake van dierenmishandeling. Alfred is het daarmee eens. “Dierenmishandeling is als je dieren iets aandoet en dat was dit niet. Dit was hun huis verplaatsen.”

'Voor niemand goed'

Toch zijn de dieren weggehaald. De snelweg is toch geen geschikte plek voor de dieren. “Dat is voor niemand goed. Mensen gaan afremmen, mensen gaan kijken en misschien wel stoppen. Dan krijg je gevaarlijke verkeerssituaties", zegt Alfred. Rijkswaterstaat was erbij om zorg te dragen voor de verkeersveiligheid. “En ze hielpen met het tillen van het hok.”
Terug op het terrein van de Dierenambulance bleek dat er geen plek was voor de drie kippen. “Ik had thuis nog wel een hok waar ze in konden.” Daar bivakkeren de dieren de komende veertien dagen. De eigenaar heeft volgens de wet het recht om zijn dieren binnen die tijd weer op te halen.
“Als de eigenaar zich binnen veertien dagen niet meldt, dan gaan we een nieuw huisje voor ze zoeken”, besluit Alfred. Mensen kunnen de kippen dan adopteren.