Noord-Veluwe

Klanten treuren om vertrek van Lammert: 'Het was fijn de afgelopen 30 jaar'

Lammert van de Bosch.
Lammert van de Bosch. © Omroep Gelderland
OLDEBROEK - "Ik kom afscheid van je nemen, Lammert. Ik vind het bijzonder jammer dat je er mee stopt." Nog twee weken en dan sluit Lammert van de Bosch definitief zijn winkel in tuinmachines in Oldebroek. Vaste klanten hebben begrip voor de keuze van Lammert, maar zien ook een geliefde winkel verdwijnen.
"Ik ben hier dertig jaar klant geweest." Een van de bezoekers op deze ochtend kijkt nog eens rond in de winkel. "Ik heb hier van alles gekocht: motormaaiers, een motorzeis, een kettingzaag. En alles was altijd pico bello in orde."
De vader van Lammert startte de winkel in 1939. Destijds verkocht hij nog vooral gereedschap aan boeren, en fietsen. Toen Lammert in 1980 de winkel van zijn net overleden vader overnam, besloot hij over te stappen op de verkoop van tuinmachines. "In de fietsenverkoop was te veel concurrentie, maar in tuinmachines was nog wel een markt." Hij verkocht de machines niet alleen, maar nam ook een monteur in dienst voor het onderhoud. Henk Uitslag heeft ruim veertig jaar alle machines van klanten onderhouden en gerepareerd.

'De service was nergens beter'

"Dat was hier ook zo fantastisch", legt de klant uit. "Ik heb twee linkerhanden, dus zelf kon ik niets met die apparaten. Maar Henk kon alles repareren. En elk jaar belde hij me in de winter, of hij de spullen nog op moest halen voor periodiek onderhoud. De service was geweldig." Een andere klant beaamt dat, als hij ook even afscheid komt nemen. "Ik woon in Oosterwolde, maar ik wilde altijd wel dit stuk rijden voor deze winkel. Hier heb je alles, en de service is nergens beter." Hij loopt nog een keer door de inmiddels bijna lege winkel. "Die uitverkoop gaat hard, Lammert. Je bent er bijna doorheen."
"Het is net of de tijd hier de afgelopen decennia heeft stilgestaan", beschrijft een andere klant de winkel. "Lammert altijd in zijn stofjas, Henk als de stille monteur die werkelijk alles kan repareren. Dit is een gemis voor Oldebroek en omgeving hoor." Lammert en Henk kennen al hun klanten persoonlijk. "Ze komen uit de hele regio", vertelt Lammert. "Als ze een keer hier waren geweest, kwamen ze altijd terug", zegt hij met een stiekem trots lachje op zijn gezicht."

Toch nog een reparatie

De ene na de andere klant loopt binnen om even afscheid te nemen. Eén vrouw heeft nog een machine mee. "Hij hield er mee op, kan die nog gerepareerd worden?" "Eigenlijk ben ik te druk met alles afronden", zegt Henk. "Maar ik zal even kijken of ik er nog snel iets aan kan doen."
"Nog twee weken?" vraagt de vrouw aan Lammert, terwijl Henk naar de werkplaats is. "En dan, wat ga je dan doen?" Lammert heeft er nog geen goed antwoord op. "Eerst alles maar eens op een rijtje zetten. Al die sociale contacten, dat ga ik wel missen hoor. Maar ik kwakkel met m'n gezondheid, ik moet geopereerd worden, dus het is wel tijd om wat rustiger aan te doen."
Henk komt terug met de machine. "Hij doet het weer, maar hij heeft wel nog wat meer onderhoud nodig om het lang te blijven doen. Daar heb ik nu geen tijd voor, maar als je me binnenkort belt, kijk ik of ik nog een momentje voor je kan vinden."

'Zoiets krijg je niet weer terug'

De vrouw gaat tevreden weer naar huis. Het is de service waar alle klanten over spreken, die Henk en Lammert ook in deze laatste weken nog bieden. "Tegenwoordig kopen de mensen maar steeds nieuwe spullen als het oude kapot is", zegt Henk teleurgesteld. "Zo'n winkel als dit, dat verdwijnt steeds vaker. En dit krijg je niet weer terug." En precies dat is wat ook de vaste klanten zeggen. "Lammert, het was erg fijn, de afgelopen dertig jaar. Het ga je goed."
Kijk hier naar het werk dat Lammert heeft verricht: