Arnhem en omstreken

Honderden mensen bij herdenking beruchte spoorlijnen

Honderden mensen bij de herdenking op Landgoed Bronbeek.
Honderden mensen bij de herdenking op Landgoed Bronbeek. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
ARNHEM - De slachtoffers van de beruchte Birma-spoorlijn in Myanmar en Thailand (destijds respectievelijk Birma en Siam) en de Pakan Baroe Spoorweg op Sumatra in Indonesië werden zaterdag herdacht op Landgoed Bronbeek in Arnhem. De afgelopen twee jaar kon er vanwege coronamaatregelen geen tot weinig publiek aanwezig zijn bij de herdenking. Nu kon dat dus weer wel.
Veel spoorwegveteranen zijn inmiddels overleden of op leeftijd. Maar naast Jos Wessels is ook de 98-jarige Ed van der Logt aanwezig bij de herdenking. Zij legden de eerste krans. Beide heren hebben gewerkt aan de Birma Siam Spoorweg, als gevangene van de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog. "Vooral het eten was heel slecht", vertelt Ed van der Logt, "en het werk zwaar."
Spoorwegveteraan Ed van der Logt bij de herdenking.
Spoorwegveteraan Ed van der Logt bij de herdenking. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
Door de erbarmelijke omstandigheden vielen er veel slachtoffers. Ook vanwege de dwangarbeid in de jungle met tropische ziekten en wrede mishandeling door de bewakers. Met het meer dan 400 kilometer lang spoor wilden de Japanners de spoorwegnetten in Birma en Thailand met elkaar verbinden. In totaal werden bij de aanleg meer dan 250.000 dwangarbeiders ingezet, onder wie 18.000 Nederlanders. Van hem kwamen er 3000 om het leven bij de bouw van de spoorlijnen.
Spoorwegveteraan Jos Wessels.
Spoorwegveteraan Jos Wessels. Omroep Gelderland © Omroep Gelderland
Bij de verbetering van spoorwegen op Sumatra dwongen de Japanners ook duizenden gevangenen te werken. Honderden van hen kwamen om. In tegenstelling tot de Birma-Siam-spoorweg is de Pakan Baroe-spoorweg nooit in gebruik genomen. Nederland bezat tijdens de oorlog Nederlands-Indië nog, het huidige Indonesië. Toen Japan Indië binnenviel, werden veel (krijgs)gevangenen gemaakt.
Door corona was een herdenking met veel mensen twee keer niet mogelijk. Nu weer wel. "Het teken van herdenken is ook het ontmoeten, het samenkomen rond die geschiedenis. Dat is erg belangrijk", zegt Lars Bannink van Stichting Herdenking Birma-Siam Spoorweg en Pakan Baroe Spoorweg. Ed prijst zich gelukkig dat hij de hel van de Birmaspoorlijn heeft overleefd: "Ik was toen 17 toen, dus waarschijnlijk is dat te denken aan sterk gestel."