Stedendriehoek

Verstandelijk beperkten genieten op Kanjerdag van toeterende trucks

Kanjerdag drukbezocht
Kanjerdag drukbezocht © Omroep Gelderland
APELDOORN - Met de 24ste editie kun je inmiddels wel van een echte traditie spreken. Stichting Truckersevenementen Apeldoorn en omstreken hield zaterdag een truckrondrit voor mensen met een verstandelijke beperking. En deze zogeheten Kanjerdag was ook dit jaar weer druk bezocht.
"Gelukkig wil de baby zijn gehoorbeschermers ophouden," zegt een bezorgde moeder die met haar gezin naar de lange luid toeterende stoet trucks komt kijken. De stoet maakt een hels kabaal. Vrolijk zwaaien de deelnemers naar de toeschouwers. En die zwaaien en schreeuwen vrolijk terug.
"Breed lachende gezichten, daar doe je het voor," zegt Ine Huisman van de organisatie. "We willen onze medemens met een verstandelijke beperking een hele mooie feestdag bezorgen; een rit in een vrachtwagen. Allemaal zwaaiende mensen langs de kant van de weg. Het lachende gezicht, daar doen we het voor."
Ditmaal is de Kanjerdag een evenement van de grote cijfers. "Er zijn 250 vrachtwagens, 350 cliënten, 150 begeleiders, 250 truckers, een paar bussen, 75 verkeersregelaars, 12 EHBO'ers en 100 vrijwilligers."

"Dit maakt mij blij"

Jeoffrey Marskamp mag ook meerijden in een truck. "Leuk," zegt Jeoffrey met stralende ogen. "Je gaat met de vrachtwagen mee en ziet allemaal mensen. Ja, dat maakt mij wel blij."
Jeoffrey zelf maakt onderweg ook foto's van zijn rit. "Ik ben truckspotter. Op de zomerdag ga je dan op het viaduct staan en spot je vrachtwagens. Ik zet al die foto's op Facebook. Het zit in mijn bloed, dus dat gaat er niet uit. Dit gaat ook op Facebook. Ik vind dit wel machtig."