Achterhoek

'Dit kon met veel minder geld opgelost worden', stelt burgemeester over azc

Mark Boumans: 'We moeten samen de schouders eronder zetten'
Mark Boumans: 'We moeten samen de schouders eronder zetten' © Omroep Gelderland
DOETINCHEM - Burgemeester Mark Boumans van Doetinchem is positief gestemd over noodopvang van vluchtelingen in zijn gemeente. Maar liever nog zou hij een permanent asielzoekerscentrum (azc) in Doetinchem zien. "Als gemeente kun je niet onder de tafel gaan zitten."
Vanaf zondag worden 225 mensen in de noodopvang in Doetinchem gehuisvest. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de opvang er zeker tot het einde van dit jaar is. "Het zijn overwegend vluchtelingen", vertelt burgemeester Boumans. "Ze hebben zich aangemeld voor de asielprocedure. Waar ze vandaan komen weet ik niet precies. Maar het zijn vooral mensen uit Afrika en het Midden-Oosten, uit landen die onveilig zijn."

'Groot geld gekost'

De burgemeester had graag meer gedaan dan alleen een tijdelijke opvang. "We hadden in juli wel wel open gewild. Je ziet de beelden uit Ter Apel. Er liggen mensen voor de poort zonder dak boven hun hoofd. De asielketen zit verstopt. Dus wij vangen ze op, net als in andere plekken van het land. We hadden ze graag opgevangen in een permanent azc. Een stenen gebouw met een mooie landschappelijke inrichting. Dat zou plaats bieden aan 200 mensen. Maar dat kon niet."
Er zijn ook boze reacties via social media, daar moet je niet naïef in zijn
Mark Boumans, burgemeester van Doetinchem
Boumans is kritisch. "Dat zou net zoveel gekost hebben als dit. Deze crisis had met veel minder geld opgelost kunnen worden, als het anders georganiseerd was. Dit heeft groot geld gekost." Hoeveel, wil hij niet zeggen. "Maar het gaat om veel geld vanuit het Rijk. En zoals deze opvang nu staat kan het niet jarenlang blijven staan. We zijn nog gesprekken aan het voeren over een permanent azc."
Bekijk hier de reactie van de burgemeester van Doetinchem:
Doetinchemse noodopvang voor asielzoekers klaar voor gebruik

'Levensgroot probleem'

Een woordvoerder legt uit dat meeste spullen in de opvang overgenomen zijn van een andere gemeente. "Door de woningnood is alles in gebruik, dus we zijn blij dat we dit konden overnemen", vervolgt de Boumans. De burgemeester zegt veel rekening te houden met de omgeving van de opvang. "We hebben veel positieve reacties gehad. Mensen komen zelfs spullen brengen. Maar er zijn ook boze reacties via social media. Daar moet je niet naïef in zijn. Er zijn mensen die dit niks vinden."
De burgemeester kijkt er zelf anders naar. "Het is een levensgroot probleem. Je kunt niet wegkijken en als gemeente onder de tafel gaan zitten en denken: 'laat maat voorbij gaan'. We moeten samen de schouders eronder zetten. Ik ben blij dat we dat als gemeente hebben gedaan."
Mensen hebben al spullen gebracht naar de opvang.
Mensen hebben al spullen gebracht naar de opvang. © Omroep Gelderland
De woordvoerder voegt nog toe dat iedereen die op het terrein verblijft geregistreerd wordt. "Mensen zijn vrij om te gaan en staan waar ze willen. We weten wel precies wie er het terrein af gaan. Daarbij hebben we goede beveiligers die erop toezien dat het goed zit met de veiligheid op en buiten het terrein."

Zie ook: