Rijk van Nijmegen

Bruls sluit nieuw tentenkamp asielzoekers op Heumensoord niet uit

Vluchtelingen komen aan op Heumensoord in 2016.
Vluchtelingen komen aan op Heumensoord in 2016. © ANP
NIJMEGEN - Burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen sluit niet uit dat er opnieuw een tentenkamp voor asielzoekers komt te staan in natuurgebied Heumensoord. Op Heumensoord stond al twee keer eerder een groot kamp voor vluchtelingen. Beide keren konden daar veel asielzoekers tegelijk worden ondergebracht. Dat was toen een oplossing voor de enorme toestroom aan vluchtelingen naar Nederland.
In 2015 en 2016 woonden er bijna drieduizend voornamelijk Syrische vluchtelingen in het bosgebied. Vooral tijdens de wintermaanden was de locatie erg modderig en koud en daar kwam veel kritiek op. Toen in 2021 een nieuwe opvang werd gebouwd voor ongeveer duizend Afghaanse vluchtelingen kwamen er veel steviger paviljoens te staan. Bovendien waarschuwde Nijmegen toen vooraf dat het kamp niet geschikt was voor een verblijf in de winter.

'Niet ideaal in herfst'

Volgens Bruls is het ook nu niet ideaal om een nieuw kamp te bouwen aan het begin van de herfst. Maar hij voorziet dat er nog lange tijd veel extra plekken nodig zijn voor de opvang van asielzoekers. Op Heumensoord is veel plaats. En de gemeente en andere diensten hebben al veel ervaring opgedaan met het inrichten en begeleiden van de tijdelijke woonomgeving, terwijl in Nijmegen steeds enthousiast is gereageerd op de komst van asielzoekers.
Heumensoord is in beheer bij Natuurmonumenten en ligt op de grens van Nijmegen en Heumen. In het bos wordt elk jaar een kamp voor 7000 militaire deelnemers aan de Vierdaagse gebouwd. Voorzieningen voor elektriciteit en water zijn daarom ondergronds aanwezig. Defensie kan een eventueel nieuw kamp voor asielzoekers snel opbouwen, omdat het leger ook elk jaar het militaire kamp bouwt.
De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad, voorzitters van de veiligheidsregio's, staan erop dat het kabinet volgende week zorgt voor een noodopvanglocatie voor het aanmeldcentrum in Ter Apel. Dat stelde beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, vrijdagavond.

De komst van de noodopvanglocatie is een voorwaarde waaronder de burgemeesters mee willen werken aan nieuwe plannen voor de vastlopende asielopvang in Nederland. De burgemeesters zeiden eerder dat gemeenten op 1 oktober zouden stoppen met extra inspanningen, omdat het geen taak van gemeenten is. Nu is die termijn verlengd naar 1 januari, "want iedereen ziet dat de problemen niet zijn opgelost. Maar sommige burgemeesters gingen daarmee alleen schoorvoetend akkoord. Het scheelt dat er extra geld komt voor de veiligheidsregio's om alles te kunnen regelen", zegt Bruls.