Arnhem en omstreken

Gelderse GGD's zijn klaar voor nieuwe vaccinatieronde

Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. © ANP
ARNHEM - De Gelderse GGD's zijn klaar voor de nieuwe vaccinatierondes, blijkt uit een rondgang langs de GGD's door Omroep Gelderland.
GGD Gelderland-Midden zegt goed op schema te liggen met het werven en opleiden van nieuwe medewerkers.
"Zeker voor de administratieve functies en de prikkers hebben we voldoende aanwas. Het werven van verpleegkundigen en artsen is wel iets moeilijker, maar doordat het Ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) ons tijdig heeft laten weten te kunnen beginnen met de opschaling, lijkt het ook voor deze functies goed te komen", laat woordvoerder Marije Wisselink weten.

Werving loopt goed

Ook GGD Gelderland Zuid zegt dat de werving van nieuwe medewerkers goed loopt: "Dit blijft een doorlopend proces voor de hele najaarscampagne omdat er veel onzekere factoren meespelen, "aldus woordvoerder Jacqueline Haarman.
GGD Noord- en Oost-Gelderland zoekt geen nieuwe mensen zegt woordvoerder Jessica van den Bergh. "De verwachting is dat de mensen meer gespreid komen dan bij de vorige opschaling. Wij hebben minder vaccinatielocaties open deze keer. Naast de huidige, wordt er eentje extra geopend. Uiteraard kijken we iedere keer wat er nodig is en kunnen we snel op- en afschalen waar dat nodig is."

Nieuwe coronagolf

Want er wordt wel rekening gehouden met een nieuwe coronagolf in het najaar. Iedereen van 12 jaar en ouder krijgt naar verwachting vanaf de tweede helft van september de mogelijkheid een herhaalprik tegen corona te halen.
Als eerste worden de mensen met een hoger medisch risico en zorgpersoneel met patiëntencontact uitgenodigd, daarna alle anderen van 12 jaar en ouder. Deze herhaalprik kan worden gehaald vanaf drie maanden na de laatste coronaprik of een doorgemaakte besmetting.

Veel interesse verwacht

GGD Gelderland-Midden verwacht dat er de eerste weken van de najaarscampagne behoorlijk wat interesse zal zijn voor vaccinaties en het dus weer drukker wordt in de vaccinatiestraten. "We hebben voldoende locaties en prikstraten beschikbaar, dus we kunnen een flinke opkomst aan. Naast de huidige vaste vaccinatielocaties in Arnhem (Presikhaaf en Kronenburg) en Ede, openen wij tijdens de komende vaccinatieronde ook weer een locatie in Voorthuizen en in Duiven."
Als we honderd nieuwe vrijwilligers vinden zou dat fantastisch zijn
Hiermee zijn er straks 5 vaste locaties en verwacht Gelderland-Midden goed te kunnen voldoen aan de gevraagde capaciteit. "Aanvullend zullen we lokaal, voornamelijk in de gemeenten Lingewaard en Overbetuwe met kleinschalige pop-up locaties flexibel en dichtbij vaccinaties aanbieden."

Ondersteuning gezocht bij vaccinatie

Het Rode Kruis zoekt in Gelderland in ieder geval 40 mensen met een EHBO-diploma of mensen die EHBO willen leren. Specifiek voor het ondersteunen bij vaccineren in Noord- en Oost-Gelderland.
"We kunnen in Gelderland vrijwilligers gebruiken: als we honderd nieuwe vrijwilligers vinden, dan zou dat fantastisch zijn. We hebben ook ruimte voor meer. In de andere twee veiligheidsregio’s zijn nog geen afspraken gemaakt over ondersteuning dit najaar."