Gelderse Vallei

Deze uitvinding moet voorkomen dat kinderen verdrinken

De Fibby in actie.
De Fibby in actie. © Fibby
DIEREN - Hoe zorg je dat kinderen zichzelf kunnen redden na een val in het water? De Fibby zou daarbij het nieuwste hulpmiddel moeten zijn en zo wereldwijd het aantal verdrinkingen moeten terugdringen. De Gelderse Dutch Don't Drown Foundation werkte mee aan het product en het werd ontwikkeld en getest in zwembad de Peppel in Ede.
Jaarlijks overlijden in Nederland ongeveer acht kinderen door verdrinking, blijkt uit cijfers van het CBS. Maar het drama is groter, want er zijn ook heel veel kinderen die blijvende klachten overhouden aan een bijna-verdrinking. Met de uitvinding, een zogenoemd 'kantel' zwemhulpmiddel, kunnen kinderen van 2 tot en met 6 jaar leren waterveiliger te worden. Ze leren spelenderwijs op de kant te komen na een val in het water.
Nieuwe uitvinding om verdrinking bij kinderen te voorkomen

'Enorme sprongen' in lessen

Directeur Tim van de Kolk, manager zwemzaken van zwembad de Peppel in Ede, is enthousiast over het product. Hij zag tijdens de ontwikkelfase in zijn zwembad ouders met hun jonge kinderen enorme sprongen maken. De kinderen werden door spelletjes uitgedaagd en met de Fibby op de rug ging het van gespannen aan de nek van papa of mama, naar zelfverzekerd weer de kant op klauteren na een sprong in het diepe. Inmiddels biedt het zwembad zelf ook ouder en kind-zwemmen met het nieuwe zwemhulpmiddel aan.

Natuurlijke zwemhouding

Volgens Van de Kolk is het nieuwe zwemhulpmiddel heel anders dan de opblaasbandjes die ouders nu vaak gebruiken: "Het grote verschil is dat kinderen de mogelijkheid hebben zich vrij te bewegen. En ze komen door het contragewicht gelijk in een natuurlijke zwemhouding. Ze leren zelf balans te houden, zich afzetten tegen water en hun gezicht optillen."
De Dutch Don’t Drown Foundation is er van overtuigd dat Fibby een middel is dat wereldwijd het aantal verdrinkingen kan terugdringen. Dagelijks verdrinken wereldwijd 385 kinderen. Daarom start de Foundation projecten met Fibby in landen waar geen zwemles wordt gegeven.