Noord-Veluwe

'Promovideo is bewijs: Dolfijnen moeten kunstjes doen in China'

Een van de kunstjes die in Nederland verboden zijn
Een van de kunstjes die in Nederland verboden zijn
HARDERWIJK - Een nieuwe opgedoken promotie-video van het hagelnieuwe Chinese pretpark Hainan Ocean Paradise schokt dierenrechtenorganisaties. In de video is te zien dat de dolfijnen van het park allerlei kunstjes moeten doen. Kunstjes die in Nederland verboden zijn. Maar Dolfinarium Harderwijk wil wel een aantal dolfijnen verkopen aan het Chinese park. Dat moet niet doorgaan vinden dierenrechtenorganisaties.
Sanne Kuijpers van World Animal Protection reageert geschokt op de video. Bekijk haar reactie in onderstaande video:

Rechtszaken

Dolfinarium wil een aantal dieren verkopen aan Hainan Ocean Paradise. Er zijn inmiddels meerdere rechtszaken geweest en volgens de laatste stand van zaken mag de export van één dolfijn wettelijk niet doorgaan, het lot van de overige 7 dolfijnen, 2 walrussen en 2 zeeleeuwen is nog onzeker. Er loopt nog een andere rechtszaak aangespannen door dierenrechtenorganisatie House of Animals tegen de verstrekking van de exportvergunning.

Kamervragen

De Partij voor de Dieren heeft opnieuw Kamervragen gesteld over de kwestie. PvdD-Kamerlid Frank Wassenberg wil dat de beoogde verhuizing van de zeven dolfijnen van het Dolfinarium in Harderwijk naar Hainan Ocean Paradise niet doorgaat.
World Animal Protection pleit voor een fokverbod voor dolfijnen. Volgens de organisatie is het dé cruciale eerste stap een einde te maken aan dolfijnenentertainment.